LIFESTYLE

Otkriveno da li je Josip Broz Tito stvarno bio mason!?

Velika loža iz Kanade dala objašnjenje

(N. K.)

26.10.2015

Mnogi teoretičari zavjera, ali i pojedini historičari i publicisti tvrde da je Josip Broz Tito bio član tajne organizacije poznate kao Slobodni zidari ili Masoni.

Broz je, navodno, bio član zagrebačke masonske lože "Maksimilijan Vrhovec", a njegova masonska "braća" su mu u štampi davali neviđeni publicitet tokom "bombaškog procesa", kada je pred sudom Kraljevine Jugoslavije neočekivano priznao da je član KPJ.

Zato i ne treba da čudi, smatraju pobornici ove teorije, što se Josip Broz, po svom dolasku u Beograd maja 1941. godine smjestio u jednoj vili na Dedinju.

U pogledu sumnje da je Tito bio mason, navodi se i njegov idiličan odnos s Winstonom Churchillom, koji je, opet navodno, bio mason 33. stepena, prenose mediji u regionu.

Ipak Velika Loža Britanske Kolumbije i Jukona iz Kanade tvrdi da Tito nije bio mason. Evo kako oni opisuju doživotnog predsjednika SFRJ:

"Član Crvene Internacionalne garde poslije Oktobarske revolucije Josip Broz Tito je postao član Kominterne 1934. da bi ga potom Staljin izbacio 1948.

Tokom Drugog svjetskog rata vodio je najmoćniji pokret otpora u Evropi, da bi 7. marta 1945. uspostavio prvu komunističku vladu u tadašnjoj Jugoslaviji.

Tito je iza sebe ostavio mješovito naslijeđe. S jedne strane bio je kritikovan kao autoritativan vladar dok je s druge strane bio upamćen i prepoznat kao neko ko je insistirao da svi narodi Jugoslavije imaju zagarantovana jednaka prava. Imao je vodeću ulogu u pokretu Nesvrstanih a u SFRJ je ostao na vlasti sve do svoje smrti 1980. godine.

Teorije zavjere tvrde da je Tito 1926. postao član masonske lože "Libertas" u Napulju u Italiji.

Realnost je drugačija.

Tito je u stvari radio kao agitator Komunističke partije u brodogradilištu u Kraljevici na jadranskoj obali Hrvatske od 21. septembra 1925. do 2. oktobra 1926. kada je prešao u livnicu u blizini Beograda. Nema nikakvih dokaza da je putovao u Napulju u to vrijeme.

Na početku Drugog svjetskog rata postojalo je 27 loža sa 2.500 članova u Jugoslaviji. Slobodni zidari su bili zabranjivani pod nacistima što su isto doživjeli i kasnije pod Titovom vlašću iako nepotvrđeni izvori tvrde da su mnogi komunistički lideri bili predratni masoni.

Dakle, kada se sve uzme u obzir - odnos komunista prema masonima, Titova zabrana loža, kao i neregularan status italijanske masonerije u to vrijeme, nema razloga da se vjeruje da je Josip Broz Tito bio mason."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.