LIFESTYLE

DOKAZANO Najbolji način kako pridobiti buduću svekrvu

Neke majke misle da ni jedna žena nije dovoljno dobra za njenog sina

Autor:(J. Be.)

28.10.2015

Upoznali ste muškarca svojih snova, savršeno se slažete, ali nikako na zelenu granu s njegovom - mamom. Pokušavate joj se "dodvoriti" na sve moguće načine, ali ona vas i dalje ne prihvaća. Istina, neke majke misle da ni jedna žena nije dovoljno dobra za njenog sina, a i teško prihvaćaju činjenicu da će u životu njena sina neka druga žena biti na prvom mjestu. No "mukama po svekrvi" došao je kraj jer mauka je pronašla najbolji način kako pridobiti partnerovu majku i učiniti je prijateljicom.

Istraživanje grčkog Univerziteta Nicosia bavilo se pitanjem koji je najefikasniji način da žena, odnosno muškarac pridobije svekrvu i svekrva, odnosno punicu i punca. 

- Preferencije roditelja o tome kakvog bi partnera njihovo dijete trebalo imati, ne slažu se uvijek s djetetovim izborom. Roditelji tada nerijetko manipulacijom pokušavaju otjerati "neželjenu" djevojku ili mladića. Kako bi izbjegli tu situaciju, pojedinci uzvraćaju manipulacijom pokušavajući promijeniti mišljenje partnerovih roditelja i navesti ih da ih prihvate kao savršenog partnera za njihovo dijete - objašnjava voditelj istraživanja Menelaos Apostolou, profesor na grčkom Univerzitetu Nicosia. 

Naučnici su proučili 41 taktiku koje žene i muškarci najčešće koriste kako bi pridobili partnerove roditelje pri čemu je bilo ispitano nekoliko stotina parova i roditelja iz Grčke i Kipra. 

Od 41 taktike uspostavilo se da su najefikasnije: 

- taktika "ja sam prava osoba za vaše dijete" u kojoj osoba pokazuje partnerovim roditeljima zbog čega je upravo ona idealan partner za njihovog sina, odnosno kćer

- taktika "bez sukoba" u kojoj žena, odnosno muškarac izbjegava reagirati na negativne komentare te izbjegava davati vlastite negativne komentare

S druge strane, najmanje efikasne su:

- taktika "zbližavanja" u kojoj se žena ili muškarac pokušava zbližiti s partnerovim roditeljima tako da im kupuje poklone

- taktika "reci im koliko vrijedim!" u kojoj osoba zahtijeva od partnera da uvjeri svoje roditelje da je ona savršena osoba za njega.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.