LIFESTYLE

VIDITE LI RUKU NA OVOJ SNIMCI IZ SVEMIRA KOJU JE SNIMILA NASA Neki smatraju da je ona dokaz postojanja Boga...

Očaravajuća slika

Autor:(A. Vr.)

29.10.2015

Teleskop NuSTAR snimao je područje neba oko pulsara PSR B1509-58 i snimio prizor koji neodoljivo podsjeća na ljudsku ruku.

Čestice koje su stvorile ovu zanimljivu maglicu najvjerovatnije su ostaci supernove, a protežu se preko 175 svjetlosnih godina. Od Zemlje je ovaj česti svemirski fenomen udaljen 17.000 svjetlosnih godina.

"Nova snimka pokazuje pulsar s maglicom koji su ostali nakon eksplozije zvijezde. Pulsar PSR B1509-58 okreće se sedam puta u sekundi i otpuhuje vjetar čestica u materijal koji je ostao nakon eksplozije zvijezde.

Kako su te čestice u doticaju s okolnim magnetskim poljima stvaraju sjaj x-zraka u obliku ruke" - o ovom je prizoru rekla Fiona Harrison s Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

Naravno, neki vjernici u ovome su već vidjeli novi dokaz postojanja Boga: "Ova slika pokazuje da je Bog svugdje u svemiru" - pišu religiozno orijentirani blogovi. Mi ćemo se od takvih tvrdnji suzdržati. Ako je Bog apsolutan, sveprisutan i sveznajući kako uče velike monoteističke religije svijeta, onda relativno česti fenomen, fascinantno malen u kozmičkim razmjerima, dokazuje njegovo postojanje jednako kao i vlat trave.

Ako vjerujete, i jedno i drugo su njegova kreacija. Ako pak ne, zanimljive fotografije svemira koje šalje NASA sigurno vam neće biti ništa manje lijepe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.