LIFESTYLE

DOKAZALA NAUKA Žene "zvocanjem" skraćuju život svojim muškarcima

Veći rizik os smrti

(J. Be.)

30.10.2015

Čini se kako smo po ovom pitanju zaista krive. Barem tako tvrdi jedno dansko istraživanje, koje je provedeno na 9,857 muškaraca i žena, u dobi od 36 do 52 godine.
 
Rezultati istraživanja pokazali su da postoji povišena stopa umiranja muškaraca u ljubavnim vezama, u kojima postoje česte svađe, koje uzrokuju žene.
 
Zbog nezadovoljstva zajedničkim životom, koje pritom osjećaju, kod muškaraca srednjih godina, 3 puta je veći rizik od smrti. 
 
Kako tvrde istraživači, muškarci, za razliku od žena, tijekom života imaju puno manje osoba, s kojima mogu iskreno razgovarati i podijeliti svoje brige i probleme. Za to možda imaju pokojeg člana obitelji ili prijatelja, no neki muškarci baš nikada ne razgovaraju o tome. To je i mogući razlog za povišenu stopu mortaliteta među njima.
 
"Muškarcima je partnerica često jedina osoba kojoj se povjeravaju, a kada ona postane izvor problema i živciranja, muškarci često padaju u depresiju, što loše utječe na njihovo zdravlje", zaključak je istraživača. Također, kada su pod stresom, muškarci su skloniji lošoj prehrani, nesanici i alkoholu, što također narušava zdravlje.
 
S druge strane, žene se manje uzrujavaju oko zanovijetanja.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.