LIFESTYLE

ISTRAŽIVANJE DOBITNIKA NOBELOVE NAGRADE Evo koliko novca morate zarađivati mjesečno da biste bili sretni!

Cijena blagostanja

Autor:(Am. K.)

30.10.2015

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Angus Deaton smatra da čovjeka može učiniti sretnim jedino iznos od 133.056 KM po domaćinstvu godišnje, odnosno 11.088 KM mjesečno. On i njegov kolega psiholog Daniel Kahneman prikupili su i analizirali ankete o blagostanju 450.000 ljudi te zaključili da postoji optimalni godišnji prihod za sreću.

Ispitanici su na skali od 1 do 10 ocjenjivali kvalitetu svog života u kategorijama emocionalno blagostanje, stres te učestalost tuge i ljutnje. Istraživači su zatim podatke povezali s godišnjim primanjima ispitanika. Iako je sreću teško izmjeriti i definirati, rezultati istraživanja nedvojbeno pokazuju da novac ljude doista čini zadovoljnijima. Kako navode u studiji, ako mjesečni honorar ide preko ovog iznosa, svakodnevno zadovoljstvo i intenzitet iskustva radosti, stresa, tuge, ljutnje i ljubavi koje život čine ugodnim ili neugodnim se - ne povećavaju.

Međutim, kada pojedinac ima nisku plaću, odnosno, prema Deatonovu izračunu, ako zarađujete manje od 11.088 KM mjesečno, vi ćete vjerojatnije doživjeti pojačanu emocionalnu bol ako vam se dogode životne nedaće kao što su razvod, bolest i samoća. Studija koju je Deaton radio zajedno sa psihologom Kahnemanom zaključuje da visoki prihodi kupuju životno zadovoljstvo, ali ne i sreću, no da su niski prihodi povezani s nižom procjenom vlastita života i niskom emocionalnom dobrobiti.

- Kao ekonomist imam tendenciju razmišljati da je novac dobar za nas, drago mi je da sam pronašao neke dokaze za to - kazao je Deaton.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.