LIFESTYLE

DNEVNIK SMRTI Doktor tačno opisao kako izgleda umiranje od ujeda zmije otrovnice

Smrt nastupila nakon ugriza u muzeju u Chicagu

(Al. Ti.)

4.11.2015

'Dnevnik smrti' koji je vodio doktor Karl Patterson Schmidt u detalje opisuje kako umire osoba koju je ugrizla zmija otrovnica.

Schimidt je umro od ujeda mlade boomslang zmije 1957. godine, no tada još nije znao da će umrijeti. Vrijeme između ugriza i smrti, a to je trajalo cijeli jedan dan, proveo je radeći bilješke o svojem stanju.

Zmija ga je ugrizla u muzeju u Chicagu gdje je donijeta iz zoološkog vrta u kojem nisu znali o kojoj je vrsti riječ. Kako je doktor opisao u dnevniku, do smrtonosnog ugriza došlo je dok ju je držao u rukama - nije se koristio uobičajenim tehnikama, a nikome nije jasno zašto.

U idućim satima Schmidt opisuje svu muku koju prolazi - 'jako mi je hladno', 'tresem se', 'počeo sam krvariti iz usta'... Otrov ove zmije dovodi do toga da osoba iskrvari do smrti. Jedna od posljednjih bilješki zapisana je jutro nakon ugriza:

'Krvarim iz trbuha. Iz nosa i usta stalno mi kaplje krv.'

Ubrzo nakon toga, Schimidt je ustao i osjećao se toliko dobro da je otrčao u muzej gdje je radio kako bi im rekao da će doći na posao idući dan. No, ubrzo mu je opet bilo loše te je umro. Autopsija je pokazala da je došlo do velikog unutrašnjeg krvarenja, piše Independent.

Dugotrajno umiranje stručnjaci su objasnili time što je zmija bila vrlo mlada i zakačila je Schmidta samo jednim zubom.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.