LIFESTYLE

ODUŠEVIO NJEMAČKU Homoseksualac primio 24 izbjeglice: Nisu me pokušali ubiti, ovo mi je promijenilo život

Status Dirka Voltza podijeljen preko 1.100 puta

A.U.

4.11.2015

Facebook status Nijemca Dirka Voltza, u kojem je pisao o izbjeglicama, postao je viralan na društvenim mrežama. 

Voltz je homoseksualac i živi u kući sa partnerm, a primio je čak 24 izbjeglice koje su preko takozvane „balkanske rute“ stigle u Njemačku.

Iako se u svjetskoj javnosti smatra da muslimani, naročito oni sa Bliskog istoka, izuzetno negativno gledaju ja homoseksualce, Voltzovo iskustvo bilo je potpuno drugačije.

„Od jula moj partner i ja ugostili u našoj kući u Berlinu ugostili smo ukupno 24 osobe iz Sirije, Afganistana i Iraka. Naši noževi su još uvijek u kuhinji, tačno tamo gdje smo ih i ostavili prije nego su izbjeglice došle. Nikada nismo trebali zaključavati našu spavaću sobu, osim kada je jednom gost iz Afganistana tamo želio da se igra sa našim mačkama. Odlično su se zabavile i mačke i on. Kada već spominjem noževe, njima su 'zbodeni' samo luk, drugo porće i meso. Moj partner Mario i ja smo još uvijek živi, a možda smo još 'življi' nakon ovog iskustva“, piše Voltz.

Ističe da nijedan musliman kojeg su primili kao gosta nije ih pokušao „ubiti u snu jer su homoseksualci“.

voltz

Voltz: Sprijateljio se sa izbjeglicama

„Niko nas nije uvrijedio, niti je rekao da mu je šerijatski zakon preči od njemačkog. Jedino loše iskustvo kojeg se mogu sjetiti jeste da su naši prijatelji jeli više šećera i soli nego što je to uobičajeno, ali to smo riješili posjetom marketu“, napisao je Voltz.

Zapitao se gdje je ta islamizacija o kojoj neki pričaju na sav glas u Njemačkoj.

„Možda je ostala negdje na balkanskoj ruti. Pravo razočarenje bile su nam SMS poruke ili one ostavljene na pragu kojim nam se prijeti. Umjesto da se nosimo sa ovom krizom, ponašamo se kao da nema sutra. Trebamo se probuditi, niko ne može zaustaviti migraciju ljudi. Ne možemo zaustaviti ratove, ali ne možemo se ni ponašati kao da nemamo odgovornosti u svijetu u kojem živimo“, napisao je Voltz.

Dodao je da je svaka od od izbjeglica koje je primio žalila što je morala napustiti svoj dom.

„Znam samo da je ovo iskustvo promijenilo moj život. Možete se bojati drugih i drugačijih, ili im možete pomoći. Žao mi je onih koji žive u strahu“, zaključio je Voltz.

Njegov status naišao je na odobravanje velikog broja ljudi, a do pisanja ovog članka ima preko 1.100 dijeljenja. Kompletan status možete pročitati klikom ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.