LIFESTYLE

VELIKO OTKRIĆE NAUČNIKA Prvi put nešto pobjeglo crnoj rupi

Galaksija i kojoj je primijećen ovaj događaj udaljen od Zemlje 300 miliona svjetlosnih godina

(Al. Ti.)

28.11.2015

Naučnici su mjesecima pratili zvijezdu veličine Sunca koja je sa svoje uobičajene putanje skrenula prema ogromnoj crnoj rupi. Zatim su vidjeli bljesak na rubu crne rupe, a astronomi tvrde kako je ovo prvi put u historiji potvrđeno kako neko nebesko tijelo uspijeva pobjeći gravitaciji rupe.

'Ovakvi događaji su izuzetno rijetki', kaže Sjoert van Velzen, vođa tima koji je sedam mjeseci pratio zvijezdu i ono što se s njome događalo. Naime, astronomi su već ranije uspjeli snimiti kako crna rupa guta nebeska tijela, ali ne i kako se neko od njih uspijeva, makar i dijelom, othrvati njenoj gravitaciji.

Ogromne crne rupe obično se nalaze na rubovima velikih galaksija. Ona koja je uočena, nalazi se na granici jedne manje galaksije i milion je puta veća od našeg Sunca. Ipak, dovoljno je velika da proguta zvijezdu.

'Još uvijek ne znamo kako crna rupa uništava zvijezdu. Prema našim otkrićima, dijelovi zvijezde mogu joj pobjeći, a ovo istraživanje će u velikoj mjeri doprinijeti kompletiranju teorije o funkcioniranju crnih rupa', kaže van Velzen.

Galaksija u kojoj je primijećen ovaj neobični događaj udaljena je od nas 300 miliona svjetlosnih godina. Ranije promatrane crne rupe obično su tri puta udaljenije, piše Independent.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.