LIFESTYLE

NEOBIČAN HOBI Ivan Čekić iz Sarajeva ima preko 1.200 kutija cigareta

Kutije porijeklom iz cijelog svijeta i različitih perioda

A. UZUNOVIĆ

2.12.2015

Ivan Čekić iz Sarajeva godinama se bavi neobičnim hobijem. Ivan, naime, sakuplja kutije cigareta i do sada ima 1230 kutija porijetklom iz oko 80 zemalja.

Neke od zemalja iz koje Ivanova kolekcija dolazi su Brazil, Kostarika, Peru, Indija, Čile, Hongkong, Kina, Japan, Kanada, Egipat, Rusija, Turska, Izrael, Indonezija, Malezija, Australija i druge.

Kako kaže za „Avazov“ portal, sada očekuje da mu stigne dodatnih 200 kutija od dva kolekcionara.

„Kutije sam počeo sakupljati prije četiri godine kada mi je tetka poklonila kutiju 'Cherchilla' koja je kupljena u Švicarskoj. Najprije sam sakupljao cigare tako sto sam na putovanjima kupovao jednu ili dvije kutuje, a nakon toga počeo sam sakupljati kutije koje se mogu naći na nasim tržištima, a potom sam stupio u kontakt sa dosta različitih kolekciona“, rekao je Ivan.

Kako kaže, imao je priliku razmjenjivati sa kolekcionarima iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije koji imaju i više kutija od njega.

„Do sada sam ostvario 80% svog cilja kao kolekcionar. Prvi cilj bio je da nabavim plavi Marlboro, a kada sam to nakon četiri godine ostvario, stavio sam pred sebe cilj da skupim 1000 kutija, što sam ostvario uz pomoć kolekcionara iz raznih zemalja“, rekao je Ivan.

Ističe da je u BiH ovaj hobi slabije zastupljen.

„Pokusavam na neki način da spojim kolekcionare kao i da promovisem ovaj hobi. Smatram da nisam najveći kolekcionar na našim prostorima, a nije mi cilj ovim putem reklamirati cigarete i pušenje“, rekao je Ivan.

Ističe kako se nada da će u skorije vrijeme nabaviti pet kutija koje bi želio imati,a  to su Panda, Pina colada, Tequila sunrise, Mango i Black Devil White.

„Od kako sam počeo skupljati imam podršku porodice i prijatelja. Imam u planu da održim i humanitarnu izložbu. Kolekciju sam trebao izlagati na kolekcionara u Beogradu, ali nisam uspio zbog komplikovane papirologije“, rekao je Ivan.

Kaže da postoje i posebni odnosi između kolekcionara.

„Od jednog kolekcionara sam dobio limitiranu novogodišnju čestitku, a od mnogih drugih kolekcionara i razglednicu. Svakom kolekcionaru pošaljem razglednicu Sarajeva. Želio bih i stupiti u kontakt sa FDS da pokušamo dogovoriti, ako je moguće, da naprave jednu jedinu limitiranu kutiju“, rekao Je Ivan.

Napominje da njegova kolekcija ima sentimentalnu vrijednost za njega, zbog čega ne bi prodavao kutije, no postoji i novčana vrijednost.

„Kutije imaju vrijednost između 10.000 do 15.000 KM, samo što bi to kod nas rijetko ko kupio. Najstarija kutija koju imam je iz 1952. godine, a imam dosta kutija iz naše države koje su mijenjale izgled, ali je taj tip i dalje na tržištu“, rekao je Ivan. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.