LIFESTYLE

Ovo su najveći mitovi o ljevacima u koje ne trebate vjerovati!

Kako se i koliko razlikuju od dešnjaka?

Autor:(Dž. Č.)

3.12.2015

Toliko smo toga dosad čuli o ljevacima, o tome kako se i koliko razlikuju od dešnjaka. Međutim, neke od tih teorija i tvrdnji nauka je opovrgnula. U nastavku pročitajte u koje mitove o ljevacima više ne trebate vjerovati.

1. Ljevorukost je rezultat genetike

Naučnici još nisu sasvim sigurni zašto su neki ljudi ljevaci, ali znaju da je u samo 25 posto slučajeva za to odgovorna genetika. Ljevorukost je često porodična crta, ali u puno manjoj mjeri od ostalih naslijeđenih osobina poput visine ili inteligencije, prenosi Zadovoljna.

Jednojajčani blizanci koji dijele iste gene ponekad mogu imati različite dominantne ruke. Postoji mnogo teorija o tome što će utjecati na dominantnost jedne nad drugom, ali mnogi stručnjaci vjeruju kako se zapravo radi o čistoj slučajnosti. 

2. Ljevak razmišlja desnom stranom mozga

Mit o tome da ljevaci koriste isključivo desnu stranu mozga uistinu je samo - mit. Naime, čak 70 posto ljevaka koristi se lijevom hemisferom, a samo 40 posto desnom ili s obje. Ljevaci i dešnjaci na sličan način procesuiraju jezik.

Za druge "jednostrane" funkcije mozga poput pažnje, emocije, percepcije još nema dovoljno podataka. U svakom slučaju, ne postoje tako očite razlike između ljevaka i dešnjaka i oni definitivno nemaju "obrnute" mozgove.

3. Ljevaci su kreatvniji od dešnjaka

Kreativnost je teško "izmjeriti", stoga se ne može tvrditi da ljevaci po pitanju kreativnost prednjače pred dešnjacima. Taj mit proizlazi iz jednog istraživanja provedenog 1995. godine koje je ustanovilo da su ljevaci skloniji divergentnom razmišljanju.

Tačnije,  da će kod rješavanja problema istraživati više opcija od onih koje su im dostupne. Zaključak je jednostavan - postoji malo istine u ovoj teoriji, ali kada se sagledaju stvarna kreativna postignuća u životima ljevaka, nema dovoljno dokaza koji bi kreativnost uistinu spojili s ljevaštvom.

4. Ljevorukost utječe na opće zdravlje

Naučnici su dugo sumnjali kako je na neki način povezano s radom imunosnog sustava i da je veliki faktor u obolijevanju od autoimunih poremećaja. Međutim, recentna istraživanja nisu uspjela potvrditi ove sumnje.

5. Ljevaci žive kraće i voze loše

Nekada se vjerovalo da je životni vijek ljevaka znatno kraći u usporedbi s dešnjacima. Taj mit proizašao je iz jedne studije objavljene 1991. godine koja je ljevake također "optužila" da su znatno lošiji vozači i zbog toga uzrokuju saobraćajne nesreće. Naučnici su na kraju dokazali da su obje tvrdnje netačne. Ljevaci su jednako dobri vozači kao i dešnjaci, a njihova dugovječnost nije ograničena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.