LIFESTYLE

ISTINITA PRIČA Konobarica i policajac koji su podijelili dobitak na lutriji danas su sretni penzioneri

Bilo je to davne 1984. godine i dogodilo se u Salovoj pizzeriji

Autor:(A. Vr.)

5.12.2015

 

Policajac ušeta u kafić jedno jutro, popio kafu, a kada je shvatio kako nema dovoljno novca da konobarici  ostavi i napojnicu, obeća joj kako će joj dati polovicu novca, ukoliko osvoji na lutriji. Umorna od života, Phyllis samo mahne rukom i odgovori “Možeš misliti”, ali pristane na pogodbu i pomogne mu odabrati brojeve.

Prvog aprila, policajac se vrati u restoran u kojemu je radila konobarica i kaže joj kako su osvojili jack pot. Tu priču svi znamo, često je to reprizirani film Napojnica od dva miliona dolara u kojemu naslovne uloge tumače Nicholas Cage i Bridget Fonda.

Ono što je manje poznato jest da se ova priča zaista dogodila, na ulicama Yonkersa te da su policajac Robert Cunningham  i konobarica Phyllis Penzo doista podijelili dobitak.

Bilo je to 1984. godine i dogodilo se u Salovoj pizzeriji, gdje je Cunningham bio redovna mušterija. Zaista su to jutro sjeli zajedno za stol, oboje odabrali po tri broja, investirali 5 dolara u listić i osvojlili dobitak od 6 miliona dolara. On joj je obećao da će podijeliti novac, ukoliko dobiju i to je obećanje održao.

sals

Salova pizzerija, Yonkers

“To me je jutro nazvao oko 9 sati. Još sam spavala. Rekla sam mu da me prestane gnjaviti”, prisjetila se Phyllis dana kada je postala milionerska. Upkos dobitku na lutriji ovo dvoje koji su inspirirali jedan od nezaboravnih hollywoodskih filmova nisu bitno promijenili svoje živote. 

“Pa, nemam zlato u kosi. Nakon što Ujak Sam (porezna uprava) uzme što mu pripada, ne možeš se baš previše veseliti”, svojevremeno je rekao NY Timesu, Cunningham, policajac, koji je do penzije ostao raditi u policijskoj stanici Dobbs Ferrya, u Bronxu.

“To je najljepše mjesto na svijetu”, smatra. Novcem od lutrije kupio raskošnu kuću i u nju smjestio svoju, proširenu, porodicu. Osim supruge i djece, s njim žive i dvije sestre njegove supruge Gine. Djeca mu rade kao tvornički radnici, a vrijeme u penziji krati radeći u svojoj garaži.

I Phyllis je ostala ista. Nikada se nije odselila iz Yonkersa gdje i dalje živi u braku sa svojim suprugom, Robertom. I ona je kupila kuću, ali za svoju majku. “To je bio jedini način da joj se odužim za svu ljubaznost koju mi je pokazivala godinama”, rekla je konobarica koja je primila najveću napojnicu na svijetu.

Ostatak novca je položila u banku i živjela od kamata.

Za razliku od filma, u stvarnom životu konobarica Phyllis i policajac Robert nikada nisu bili u vezi. Oboje su sretno vjenčani ljudi, ona za Roberta, koji je građevinski radnik, on za kućanicu Ginu, koja mu je rodila dvoje djece.

Konobarica Penzo kaže kako uživa u životu, sada kada je postala baka. “Prije sam uvijek morala raditi, a sada svoje vrijeme provodim s unučadi”, kaže Phyllis. Ona i Cunningham su stali u kontaktu i što je najbolje, oboje i dalje igraju lotto.

“Ljudi su znali dobiti i dva puta”, zaključila je Phyllis.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.