LIFESTYLE

DOKAZANO Grozan šef je loš po vaše zdravlje kao i cigarete

Istraživanja društveno - poslovne mreže LinkedIn

J.K.

5.12.2015

Grozan šef i pasivno pušenje podjednako loše utiču na vaše zdravlje, rezultati su najnovijeg istraživanja društveno - poslovne mreže LinkedIn.

Što se duže zadržavate na poslu na kome vam užasan šef visi nad glavom, sve su vam veće šanse da se to negativno odrazi na vaše fizičko, ali i mentalno, zdravlje.

Američka psihološka asocijacija navodi da čak 75 odsto radnika tvrdi da im je loš šef najveći izvor stresa u životu, ali da je svega 59 odsto njih spremno da krene u avanturu za potragom za zdravijim poslovnim okruženjem, piše Quartz.  

Rezultati istraživanja sa Stanford univerziteta u Americi, koja je obuhvatila preko 200 nezavisnih studija, pokazali su da doživljeni stres usljed lošeg menadžmenta može imati iste negativne efekte kao i pasivno pušenje.

Prema njihovoj analizi gubitak posla povećava šanse da se razbolite za čak 50 odsto, dok će pretjerana očekivanja od vašeg šefa i pritisak koji osjećate povećati te šanse za "samo" 35 odsto. 

I dok do sukoba sa nadređenima uglavnom dolazi zbog različitih karaktera, postoji i drugi, mnogo gori, faktor koji se ogleda u zaista groznom osobama koji su se nekako domogli upravljačke pozicije. Ovaj drugi tip je naročito opasan po vaše fizičko i mentalno zdravlje jer često znaju biti agresivni, narcisoidni, ali i nasilni.

Zbog opšteg stanja u državi, zbog koga se veoma teško dolazi do posla od koga se može pošteno živjeti, davanje otkaza često znači pat pozicija. Međutim, s druge strane loše poslovno okruženje vema lako dovodi do gubitka motivacije što može da se negativno odrazi na vaše profesionalno usavršavanje i napredovanje.

Mnogi stručnjaci preporučuju jednostavne tehnike koje će vam pomoći ukoliko se nalazite u uvakvoj situaciji. Prema njihovim savjetima treba da napravite spisak svakodnevnih obaveza koje će te redovno ispunjavati, a koje će vam na kraju dana pružiti određeno zadovoljstvo.

Ovaj osjećaj dostignuća će vas, bar na kratko, održati zdravim i kupiti vam vrijeme da pronađete zdravije poslovno okruženje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.