LIFESTYLE

TAJNA ZAKOPANOG BLAGA U OSTROGU Nastavlja se potraga za 10.700 kg zlata Kraljevine Jugoslavije

Sveti Vasilije Ostroški čuva tajnu

J.K.

17.2.2016

Manastir Ostrog u kome se nalaze mošti Svetog Vasilija Ostroškog krije mnoge tajne, a u njemu su spas od mnogih bolesti i ružnih stvari pronašli ljudi kako pravoslavne tako i drugih vjeroispovesti.

Ipak, Telegraf.rs otkriva jednu od tajni koja je dugo bila skrivana, a odnosi se na skriveno zlato kraljevine Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu i koje su ukrali Nijemci, četnici, ustaše, ali i OZNA!

U Srbiji se uvijek traga za “ZAKOPANIM BLAGOM”, a jedna od tih potraga je i za zlatom Kraljevine Jugoslavije koje su Karađorđevići držali “pod ključem” prije početka Drugog svjetskog rata, a koje je nakon završetka ratnih stradanja, gle čuda, nestalo.

blago2

Foto: Arhiva/Telegraf

Razne teorije zavjere pričale su se o ovom zlatu, protivnici monarhije i dinastije Karađorđević, a i mnogi predstavnici komunističke vlasti tvrdili su da je kralj Petar II Karađorđević kada je napustio zemlju ponio i zlato Jugoslavije, dok iz Krunskog savjeta Karađorđevića to oštro demantuju i tvrde da je to samo jedna u nizu priča kojom se želi uništiti ugled dinastije i prestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića.

Ipak, prema istorijskim činjenicama, a koje je za Telegraf.rs iznio predsjednik Krunskog savjeta Dragomir Acović kralj Petar II Karađorđević nije ponio zlato sa sobom, već je ono bilo sakriveno i raspoređeno svuda po teritoriji bivše Jugoslavije i često je premještano.

– Kralj nije odnio novac ni zlato iz zemlje. To su najobičnije laži i podmetanja – kaže Dragomir Acović.

blago3

Foto: Milena Đorđević

Prema podacima istorijskog arhiva, u trezorima Jugoslavije 1940. godine ostalo je 10.703,41 kilograma zlata!

Odlukom Kraljevske Vlade ono je tih godina raspoređeno na više mjesta jedan dio bio je u užičkom podzemnom trezoru 9.611,30, a dok je u Sarajevu bilo 1.089,80 kilograma.

7. aprila 1941. godine odmah nakon bombardovanja Beograda od strane Njemačke ministar finansija u vladi generala Simovića, Hrvat dr Juraj Šutej naredio je da se zlato iz užičkog trezora (204 sanduka) premjesti u Mostar.

Prema podacima iz arhiva 14. aprila ovo zlato je hitno sklonjeno iz Mostara od ustaša iz NDH i sakriveno u pećinama kod Nikšića, dok su zlato koje je bilo u Sarajevu zaplijenile ustaše.

blago4

Foto: Wikimedia/Diego Delso

Jedan dio zlata sakriven je i u manastiru Ostrog, gdje je dugo bilo čuvano, ali su se sjetili svi tog zlata na samom kraju Drugog svjetskog rata.

Od zlata koje je ostalo u Nikšiću Italijani su oteli 176 sanduka, ili 8.393,22 kilograma. Nijemci su u manastiru Ostrog zaplijenili četiri sanduka sa 188,45 kilograma. Četnici su pronašli i uzeli jedan, a Ozna je uzela pet sanduka i prenijela ih u Beograd. Ustaše su ukrale 1.089,80 kilograma.

blago5

Foto: Profimedia, Foter /Flickr/ digitalmoneyworld

Dobar dio zlata iz Ostroga kog su uzeli članovi OZNA-e kasnije je završio u Titovom sefu!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.