LIFESTYLE

Ako volite parmezan, imamo loše vijesti za vas

Inspektori upali u fabriku i otkrili zabrinjavajuće podatke

Autor:(D. K.)

19.2.2016

Za one koji vole italijansku hranu, nema ništa ukusnije od dodavanja parmezana na vrh dobro pripremljenog jela.

Međutim, u zavisnosti od marke sira koji kupujete, to možda neće biti parmezan što sipate na vašu hranu. Može da bude oblik piljevine...

Godine 2012. agenti inspekcije za hranu "upali" su u fabriku sira u ruralnoj Pensilvaniji. Fabrika je pripadala "Castle Cheese INC". Zahvaljujući dojavi, inspektori su imali razloga da vjeruju da je kompanija u svoj navodno 100% parmezan dodavala i druge stvari.

Njihova istraga iznijela je dokaze da je ova fabrika zaista dodavala svašta u sir. Njihov vodeći brend parmezana, kako se ispostavilo, bio je ispunjen stvarima kao što je drvena masa. U nekim slučajevima, "sir" je jedva sadržao sir uopšte.

parmezan1

Nažalost, ovo grozno otkriće nije izolovan slučaj.

Evidencija prethodnih istraživanja agencije pokazuju jasan obrazac dobavljača parmezana kako dodaju stvari u produkt. Uobičajeni sastojci uključuju celulozu napravljenu od drvene pulpe i čedara, što je mnogo jeftinije od parmezana.

Celuloza se smatra sigurnim hranljivim dodatkom od strane agencije, ali samo na nivou od 2 do 4%. Međutim, potrošački brendovi parmezana često sadrže nivoe od oko 8%.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.