Najbizarnije zabrane na plažama

Avaz.ba
21.07.2017 20:58

Evo malog izbora najbizarnijih. 

Zabranjeno mokrenje 

Dok se kupate u moru, ako nema wc-a na plaži, malo ko će dva puta razmisliti da li da “pusti vodu”: ko će primijetiti tu doslovno kap u moru? Ali oprez: mokrenje u moru u općini Lepe na jugoistoku Španjolske je najstrože zabranjeno još od 2012. 

Kazna za to iznosi do 750 eura, makar nikome nije jasno kako bi se uopće mogao utvrditi počinitelj tog teškog prijestupa. 

Gradska vijećnica Maria de los Angeles Lorenzo ipak tvrdi da to nije tek hir gradskih vlasti kako bi se “ogulili turisti”.

- Želimo ljude senzibilizirati za probleme okoliša - prenosi DW. 

Zabranjene kule od pijeska 

Na više plaža Tenerife vas mogu “opaliti” globom i ako na plaži odlučite izgraditi “veću” kulu od pijeska ili figuru od istog materijala. 

Zabrana služi “iz estetskih razloga”, kako se tumači. Na plaži Santadera na sjeveru Španjolske je zabranjeno mnogo toga: jahanje, igranje loptom, surfanje, ali i slušanje muzike i jelo. 

Na “plaži Rima”, Ostiji se pak vodi bitka protiv iznajmljivanja sandolina i čamaca turistima. 

Sakrijte bicikl 

Na plaži Valencije ne samo da ne smijete nešto jesti, nego i sve vrste prometnih sredstava – bicikle, skateboardovi, “role” – na plažu morate donijeti “skriveno”. 

Taj grad kao i mnoga druga ljetovališta gdje su turisti uvjereni da saobraćajna pravila ne vrijede za vrijeme odmora – ima golemih problema s biciklima i drugim prijevoznim sredstvima po šetnicama i pješačkim zonama, tako da je ovaj propis posljedica tih muka i pokušaja da se “uvede civilizacija”, kako je rekao jedan glasnogovornik grada. 

Zabranjen sapun 

U Benidromu na španjolskoj Costi Blanci je zabranjeno mnogo toga, između ostalog i pranje sapunom ili šamponom u moru. 

Zabranjeno je i ostati na plaži preko noći, zabranjen je i igrati tenis ili druge “igre koje smetaju” drugima na plaži, zabranjena je i upotreba kuhinjskog pribora. 

Tolike zabrane možda nisu posve nepotrebne: u tom gradiću inače živi jedva sedamdesetak hiljada duša, preko ljeta to postane metropola s milion i po turista. 

Zabranjena rezervacija 

Tu su Nijemci velemajstori: u cik zore obično otac obitelji osvane na plaži i rezervira mjesto peškirom, suncobranom, ležaljkama i drugim priborom za plažu – nakon toga porodica mirno doručkuje i u neko doba dana dođe na “svoje” mjesto. 

U sve više ljetovališta je to zabranjeno, u Torroxu na Malagi su upozoreni da će čitav taj krš biti uklonjen s plaže ako korisnici nisu prisutni. 

Zabranjeno uzimanje kamenja 

Može se razumjeti zabrana da neko kao suvenir uzme komad nekog arheološkog spomenika, ali u Grčkoj je zabranjeno uzimanje bilo kakvog kamenja u područjima antičkih spomenika. 

Može vam se dogoditi da provedete noć na policijskoj stanici dok se ne nađe neki gradski arheolog koji će procijeniti je li ono što ste stavili u džep arheološki artefakt ili običan kamen. 

Zabranjeno stajanje 

U Veneciji se turisti brojnim plakatima upozoravaju da ne smiju stati gdje im puhne i zuriti naokolo: previše je turista u koloni iza njih tako da je zastoj neminovan. 

To se događa pogotovo na mostovima, što (rijetke preostale) stanovnike Venecije dovodi do ludila. 

Zabranjeno ručanje

Firenca vodi rat protiv turista koji su toliko drski da ne ručaju u (skupim) gradskim restoranima, nego jednostavno kupe namirnice u trgovini i sjednu negdje na stepenice u središtu grada da bi pojeli što imaju. 

Trenutno su gradske vlasti došle na ideju oko podneva sva primjerena mjesta poprskati vodom. 

U Rimu je na nekim poznatim turističkim mjestima zabranjen već i predah: ako neko već i sjedne na – na primjer Fontanu di Trevi, odmah će biti upozoren zviždukom čuvara. 

Naravno da je i kupanje zabranjeno, kazna je do 500 eura, ali uvijek ima turista koji ne mogu odoljeti. 

Zabranjeno je mnogo toga i ovo su samo neki primjeri. 

Pušači se često već moraju brinuti za goli život, a zabranjeno je i kupovanje, barem kod ilegalnih trgovaca. U Firenci ima i ekološki podnošljivih grafita na bazi jogurta koji turiste upozoravaju na ulične prodavače i mogućnost da budu kažnjeni s kaznom i do 7.000 eura. 

Tagovi

zabrane plaža
NA VRH