LIFESTYLE

Kako je nastala čuvena fotografija Beatlesa na Abbey Road-u

Avaz.ba

8.8.2017

Čuvena fotografija Beatlesa dok prelaze Abbey Road za istoimeni album snimljena je na današnji dan 1969. godine.

Paul, John, Ringo i Georg su se 8. avgusta prije 48 godina sastali u EMI studiju u Londonu sa fotografom Janom McMillan da zajednički realiziraju omot za njihov jedanaesti LP “Abbey Road”.

Na ideju da se slikaju kako prelaze pješački prelaz došao je Paul pošto su odbacili prethodni naslov (i odlazak na Himalaje) za album Everest.

John se odmah složio, pozvao fotografa koji je već radio projekte sa Joko Ono i snimanje je zakazano za 8. avgust u 11:30 prije podne. McMilan je imao samo 15 minuta vremena da ostvari plan, koji je Paul skicirao na papiru kako prelaze ulicu.

Snimanje je počelo u 11:30 sati. Snimljeno je samo šest fotografija. Jedna je iskorištena za omot.

Poslije toliko godina od nastanka čuvene fotografije, turisti i obožavaoci Beatles-a posjećuju ovo “sveto” mjesto.

Ako pažljivo analizirate fotografije, zapazit ćete parkiranu Bubu, Volkswagen Beetle koji je bio slučajno tu parkiran. Ta ista Buba je 1986. godine na aukciji prodata za 23.000 dolara, a danas se nalazi u VolksWagen muzeju u Njemačkoj.

Interesantno je da čovjek koji stoji na trotoaru na desnoj strani fotografije je Paul Kohl, američki turista koji nije bio svjestan fotografisanja i saznao je da se nalazi na fotografiji tek nakon izlaska albuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.