LIFESTYLE

Jugoslovenski James Bond: Ubijao za Tita, umro u najvećoj bijedi

Avaz.ba

14.8.2017

Bivši tajni agent i Titov špijun Slobodan Mitrić, poznatiji kao Karate Bob, pobjegao je iz Jugoslavije nakon što je odbio izvršiti jedno ubistvo u tadašnjoj Jugoslaviji.

Preminuo je u Amsterdamu u novembru prošle godine. Mitrić je u Holandiju stigao 1973. godine kada je u Amsterdamu, za Božić ubio trojicu Srba zbog čega je dobio 13 godina zatvora.

Iako je policija službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja, Karate Bob, kako su ga zvali zbog vladanja ovom borilačkom vještinom, tvrdio je uporno da je riječ o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta. Nakon izdržane zatvorske kazne nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju zbog procjene da bi mogao biti ubijen, ali ga država Holandija ipak proglašava "nepoželjnim strancem".

I pored teških životnih uslova, gotovo bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno je živio u Amsterdamu. Za vrijeme izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koje su mu izdavači objavili pod naslovom "Titov tajni agent" (Geheim agent van Tito), a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

U knjizi je predstavljen kao jugoslavenski James Bond i u njoj potanko objašnjava kako je za potrebe jugoslavenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji i pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne.

Od smrti njegove partnerice 2006. godine holandske vlasti odbile su mu dodijeliti bilo kakva socijalna primanja, smještaj kao i zdravstvenu zaštitu. Zanimljiv je podatak da i kad su se vjenčali, Mitrić nije imao novca, pa je ceremonija u gradskoj vijećnici održana u ponedjeljak,kada se parovi mogu vjenčati besplatno.

Mitrić nikada nije priznao likvidacije, odnonso je, ali ovim riječima:

"Nisam ubio nikoga. Samo sam likvidirao neprijatelje države i kriminalce", rekao je Mitrić. Kako bi preživio, u Holandiji je objavio par knjiga i drama, među kojima i Boj na Kosovu. 1992. bio je na rubu da se priključi srpskim paravojnim snagama, ali kako se nije usudio vratiti na teritorij bivše Jugoslavije ostao je u Amsterdamu.

Tamo je tokom 1992. godine printao letke preko kojih je pozivao na osvetu protiv neprijatelja Srbije. Kada ga je ministar Gerd Leers odlučio 2012. godine deportirati u Srbiju, Mitrić je već bio teško bolestan. Zadnje dane proveo je na tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom dijelu Amsterdama. Pronađen je slučajno i u teškom stanju prevezen u bolnicu gdje je ubrzo i preminuo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.