LIFESTYLE

Mogli i Tarzan postoje: Četiri jezive priče o djeci koju su odgajale životinje

Avaz.ba

20.8.2017

Životinje su često odgovorniji roditelji od ljudi, što su pokazala mnoga istraživanja i konkretni dokazi iz historije, gdje su životinje uspješno odgajale i spašavale djecu od opasnosti koje vrebaju u divljini.

Ove priče, koje na najdublji način humanizuju životinje, kriju najjeziviju moguću notu, zbog čega decenijama, ako ne i vijekovima, ne prestaju da fasciniraju ljubitelje bizarnog. 

Predstavljamo vam djecu koju su odgajile životinje i koja su, uprkos svemu, preživjela daleko od civilizacije.

1. Djevojčice Kamala i Amala koje je odgajila vučica

Romul i Rem su bez sumnje najpoznatiji par koji su odgajili vukovi, ali su ove dvije djevojčice svakako najpoznatije među historijski potvrđenim slučajevima. Pronađene u čoporu vukova oktobra 1920. godine, vraćene su u svoje selo u Indiji nakon što su mještani pogubili njihovu "divlju porodicu".

Godinama mještanima nije bilo jasno kako su ove djevojčice preživjele u divljini, a prema lokalnom predanju, imale su izražene prednje zube i vilicu i često su im oči sijale u mraku. Nažalost, mlađa djevojčica Amala ubrzo je preminula, dok je Kamala vremenom naučila da hoda i normalno da se hrani. Kamala je tokom života ukupno naučila svega 50 riječi.


2. Djevojčica koju je odgajila medvjedica

Ovaj slučaj je jedinstven u svijetu! Naime, lovci su tokom jedne hajke bili šokirani kada su ugledali medvjedicu kako drži djevojčicu. Pomislivši da je dijete u opasnosti, oni su jadnu medvjedicu upucali i ostali sleđeni od iznenađenja kada je djevojčica legla preko "mame" i nije željela da se pomjeri od nje.

Vraćena je u civilizaciju, ali nikada nije jela kuhanu hranu, već isključivo sirovo meso.

3. Dječak koga su odgajili majmuni - pravi Tarzan

Maleni John Sebuda iz Ugande nestao je 1988. godine, kada mu je otac ubio majku. Smatra se da je dijete, koje je tada imalo dvije godine, otac ostavio u šumi da ne bi morao da se brine o njemu. Tri godine nakon nestanka, njega su pronašle drvosječe - bio je nag i imao je duge nokte.

S obzirom na to da je tri godine živio sa čoporom divljih majmuna, Sebuda se veoma spretno pentrao po drveću. Nekoliko godina kasnije, izjavio je da su ga majmuni naučili da pronađe hranu i da su ga prihvatili kao svog.


4. Dječak koga su odgajile gazele i koji nikada nije pronađen

Jean Claude Oger, antropolog iz Baskije, na jednom od svojih brojnih putovanju uočio je krajnje nesvakidašnji prizor u Siriji - čopor gazela i dijete koje baulja iza njih pokušavaći da oponaša njihove zvuke. Dijete je instinktivno trzalo mišiće kao gazela i jelo je korjenje kao i ove životinje. Ljudi su na osnovu Ogerovog svjedočenja pokušali da pronađu dječaka 1966. godine, ali nisu uspjeli.


Pogledajte i zanimljiv video o ovoj temi:

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.