LIFESTYLE

Evo zašto neki jedu lubenicu samo ako je posole

Avaz.ba

1.9.2017

Nikol Veston (Nicole Weston), poslastičarka iz Los Anđelesa (Los Angelesa), pitala se zašto bi 'iko normalan' želio da soli lubenicu.

Ipak, upravo iz tog razloga, odlučila je da ostavi sve predrasude po strani i lično proba tu kombinaciju.

- Priznajem, bila sam skeptična kada sam prvi put uzela posoljenu krišku lubenice u ruke. U to vrijeme moj prijatelj je insistirao na tome da moram tako da je probam, tvrdeći da je tako još slađa. Probala sam, i bio je u pravu - zaista je bolja kada je posoljena.

So čini lubenicu slađom jer stvara slano-slatki kontrast i time omogućava da slatkoća još više dođe do izražaja.

Lubenica obično ima suptilnu slatkoću zbog toga što je puna vode, za razliku od jagoda i drugog voća, koje ima koncentrisaniji, intenzivan ukus.

So, također, podstiče proizvodnju pljuvačke, što lubenicu čini još sočnijom.

Trik je staviti vrlo malo soli, odnosno posuti je ravnomjerno po cijelom komadu lubenice. Ako stavite previše soli, "ubit ćete" slatkoću i morat ćete da uzmete novi komad.

Kakvu so treba da koristite? Bilo koju, uključujući kuhinjsku, ali je najbolja krupnija morska so.

Kuhinjsku so je lakše posuti po lubenici, ali krupna morska so pruža veći slano-slatki kontrast dok je istovremeno potrebna manja količina.

Također, lubenica odlično ide uz feta sir, ima slično dejstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.