LIFESTYLE

Polovina muškaraca ne zna gdje se nalazi vagina

Avaz.ba

2.9.2017

Polovina muškaraca ne zna da označi tačnu lokaciju vagine na slici ženskog tijela, rezultati su novog istraživanja.

Čak 500 od 1.000 muškaraca na dijagramu nije znalo da pokaže vaginu, grlić materice, jajnike i jajovode u istraživanju koje je imalo za cilj da podigne svijest o tome koliko se malo zna o ginekološkim kancerima.

Humanitarna organizacija The Eve Appeal ispitivala je muškarce i žene, te pronašla da jedan od šest muškaraca “pojma nema“ o ginekološkim zdravstvenim problemima i vjeruje da ga se to ne tiče jer su to “ženske stvari“.

Ženska tijela su i dalje tabu za muškarce, a polovina ispitanika smatra da je razgovor sa ženom o njenim ginekološkim problemima neprikladan.

S druge strane, jedna od pet žena ne odlazi kod ljekara čak ni kada krvari više nego što treba, što je jedan od ključnih znakova raka jajnika ili grlića materice.

- Rezultati ovog istraživanja pokazuju zabrinjavajuće nizak nivo svijesti o ginekološkim bolestima i kod muškaraca, i kod žena“, kaže Atina Lamnisos, direktorka organizacije 

– Ovdje se ne radi o tome da imate bolji seks. Ovde se radi o tome da i muškarci moraju biti dovoljno edukovani kako bi pomogli ženama da se brinu o sopstvenom zdravlju. To je odgovornost oba pola.“

Također, ona ističe da bi i žene trebalo da razbiju zid srama koji često osjećaju zbog svojih problema, jer zbog tog stida ne odlaze kod ljekara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.