LIFESTYLE

Honda napravila autonomni električni Type-R: Prava kosilica za svačije dvorište

Avaz.ba

21.9.2017

Em je električno, em je autonomno, a nama je genijalno! Ne nismo pali na glavu i promijenili svoje stavove za 180°, već se radi o Hondinom proizvodu kojeg jednostavno želimo imati u dvorištu.

Ima li nešto bolje od dobre šale na nečiji račun? Ima, kada je dobra šala na onaj vlastiti. To očito jako dobro zna i Honda, koja je nedavno proslavila 25 godina postojanja Type R-a, te je izbacila svoj novi model: Miimo Type-R – pravu pravcatu kosilicu, pišu automobili.hr.


U Hondi osim što rade dobre automobile čak i kamione, skutere, quad vozila, generatore, robote, opremu za plovljenje, mlažnjake i mlazne motore, i vjerovali ili ne – opremu za vrt. 

Tako oni koji prate šta sve zanimljivo proizlazi od ovog japanskog mega proizvođača, znaju da je u proljeće Honda izbacila svoju autonomnu električnu kosilicu pod nazivom Miimo (nešto kao Roomba, samo s “noževima” za travu). E pa dok vaša bolja polovica svakodnevno sanja svoju metlu zamijeniti Roombom, mi od danas možemo sanjati kako dvorištem juriša prava pravcata Hondina kosilica (i pri tome ne mislimo na starog Civic-a), već na vizualno nabrijan Miimo u svojoj Type-R verziji napravljen u čast proslave 25. godišnjice postojanja Type-R-a, pišu automobili.hr.


Ti snovi na žalost ostat će samo snovi, jer ovakva inačica Miimo kosilice neće biti u prodaji, ali ako se možete zadovoljiti običnom verzijom trebate izdvojiti 2.500 dolara i to za onaj osnovni model. 

Da skupo je, ali tu se ipak radi o u potpunosti autonomnoj kosilici koja je opremljena brojnim senzorima koji pokrivaju okoliš u 360 stepeni, te je sposobna bez ikakve ljudske intervencije sama pokositi travu.

Također, vaša intervencija ne samo da nije potrebna prilikom košnje trave, već vas Miimo ne treba ni prilikom punjenja baterija, već sam odlazi do bazne stanice čim kapacitet baterije padne ispod 30 posto. Honda je otišla toliko daleko u toj autonomnosti da će vas čak i kad vas njeni senzori detektiraju “okrenuti vam leđa” i otići kositi u drugom smjeru. 

Ono što je možda najzanimljivije ako ipak neko podigne kosilicu “prije nego se ona okrene i pobjegne”, oglasit će se alarm protiv krađe te zbog sigurnosti momentalno isključiti, a da bi ponovo počela s radom potrebno je unijeti prilagođen PIN kod, pišu automobili.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.