LIFESTYLE

Red Bull Sky Dive tim: Let iznad Bosanske doline piramida

Avaz.ba

20.10.2017

Proteklih dana u našoj zemlji je boravio Red Bull Skydive Team, ekipa vrhunskih padobranaca i zračnih akrobata iz Salzburga, Austrija. Povod njihovom dolasku bila je priča o piramidama u Visokom, koja je zagolicala njihovu maštu, tako da su odlučili doći na lice mjesta, izvesti nekoliko letova i bosansku dolinu piramida sami osmotriti iz zraka.

Kada je dr. Semir Osmanagić 2005. godine objavio da je u Visokom otkrio najveći i najstariji kompleks piramida na svijetu, izazvao je pravu buru u naučnim krugovima i javnosti - i to ne samo u našoj zemlji, te podijeljena mišljenja o njihovom postojanju.

Više od desetljeća poslije, i dalje privlače pažnju, a glas o njima je stigao i do Red Bull Skydive Teama. Nisu gubili vrijeme, već su spakovali svoju opremu - padobrane i leteća odijela - i zaputili se u Visoko.

- Svi znaju za piramide u Egiptu. Ali mi smo čuli da se nešto još misterioznije istražuje ovdje u Bosni, pa smo došli da pogledamo, - kaže Marko Veltenspil (Marco Waltenspiel), kojem ovo nije prva posjeta našoj zemlji: na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Mostaru prošle godine, on i njegov kolega Dominic Roithmair oduševili su gledaoce proletjevši s padobranima ispod Starog mosta i „ateriravši“ u Neretvu.

Strast ove neobične družine je pronalaženje jedinstvenih lokacija širom svijeta i izvođenje spektakularnih akrobacija u zraku. Skakali su iz aviona, helikoptera i balona, s planina, zgrada, mostova, iznad aktivnih vulkana... Svoje avanture bilježe kroz fascinantne fotografije i video snimke.

Tako su učinili i u Visokom: obučeni u leteća odijela, iskočili su iz aviona iznad doline piramida i napravili nekoliko preleta preko piramide Sunca. Leteći u formaciji, uživali su u sunčanom vremenu, vedrom nebu i veličanstvenom pogledu ispod, a kako je izgledao njihov let može se vidjeti u videu.

Pored pogleda iz zraka, obišli su i nalazišta na tlu, te podzemnu mrežu tunela.

- Mislim da je stvarno teško ne vidjeti da nečega ovdje ima, - riječi su jednog od članova tima. „Velika je privilegija letjeti iznad nečeg ovakvog i pogledati to iz zraka.“

Momci su bili veoma zaintrigirani onim što su vidjeli u Visokom, no, kako sami kažu, oni ne mogu davati konačne odgovore. Ono što je sigurno, međutim, jeste to da će njihova posjeta i materijali koje su snimili biti odlična promocija BiH i njenih prirodnih ljepota, kojima su bili oduševljeni. Na kraju videa poručili su da je BiH predivna i da namjeravaju ponovo doći.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.