LIFESTYLE

Da li je ljutnja nepušača opravdana, koliko pušači "ukradu" vremena na poslu?

Avaz.ba

24.10.2017

Ako neko ode šest do osam puta u toku osmosatnog radnog vremena na puš pauzu od 5-10 minuta, plus jede, ide u toalet, da li je on u boljoj poziciji od onog koji iskoristi planiranih pola sata pauze?

Sukob na poslu između pušača i nepušača ne viđate često, složićete se? Međutim, ako ne dođe do otvorenog sukoba, često postoji ta prećutna netrpeljivost nepušača prema kolegama, koji često napuštaju radno mjesto pod izgovorom da "moraju" da zapale jednu, piše Telegraf.

Vjerujemo da svaki nepušač (pretrpan poslom) u sebi pomisli "gleda li neko radi li ovaj nešto ili radno vrijeme ubija na puš-pauzi". Pošto ne može da se požali na kolegu zbog cigareta, onda krene da izvodi detaljnu računicu, koliko radnog vremena prosječan pušač, provede na pauzi, i ona bi iz iskustva zaposlenog nepušača, otprilike izgledala ovako:

- Na mom radnom mjestu, od nas 50, njih 20 su pušači. U prosjeku u toku radnog vremena od osam sati, pušači odu pet puta na pauzu za cigaretu, koja nikada nije samo pet minuta, koliko bi trebalo da bude. To se odvuče na 15 minuta, naročito ako ode veća grupica. Tu padne brza trač partija, zapali se još po jedna, pa mi koji ostanemo zakucani za radno mjesto, zaboravimo i gdje su ovi otišli. 

Pušači rade 20 sati manje

- Kada se tih 15 minuta ponovi pet puta dnevno, oni samo na pušenje uzmu više od sat vremena. Ej! Meni to stvarno smeta, niko mi nije kriv što ne pušim, pa nemam izgovor da izađem napolje, ali mislim da bi poslodavci trebalo da nagrađuju nepušače za posvećenost poslu - kaže Bojana Jokić, zaposlena u jednoj beogradskoj firmi.

Sat vremena dnevno, prenosi se na pet sati u toku radne sedmice, što je više od pola jedne smjene. Na nivou mjeseca to je čak 20 sati manje (ukoliko se uzme u obzir 20 radnih dana). Poslodavci rijetko kada iznose računicu, koliko ih koštaju stastveni pušači godišnje. Neki su to sankcionisali rigidnim radnim vremenom, sa jednom pauzom od pola sata, u toku osmosatnog radnog vremena, koliko je predviđeno Zakonom o radu, dok oni na fleksibilnijim poslovima, tolerišu česte izlaske, jer se vode logikom da ih ne zanima da li neko ode tri ili pet puta na cigaretu, ako završi sav posao.

Pušači se rijetko kada odriču cigareta na radnom mjestu, a nekada puše i više nego obično, jer navode, da se tako oslobađaju stresa, dok neki navode, da ih zapravo puš-pauze pokrenu, da odmore malo od posla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.