LIFESTYLE

Starac godinama na državnoj teritoriji gradio sklonište za smak svijeta

( N. N.)

Avaz.ba

6.12.2017

Policija u američkoj državi Juta uhapsila je muškarca koji je proteklih 30 godina gradio sklonište za smak svijeta na državnoj zemlji.

Neimenovani muškarac, kojeg je policija opisala kao starca od 80 godina, je skoro polovinu svog života gradio podzemne bunkere, koje je opremao hranom, opremom za preživljavanje i naoružanjem.

Njegovo sklonište su otkrili vatrogasci sasvim slučajno tokom gašenja požara, koji je nastao na državnoj teritoriji na kojoj je ovaj starac krišom gradio svoje sklonište.

Del Šloser (Shloser), šerif okruga Ajron Kaunti u Juti, zasad odbija da otkrije identitet starca koji je gradio sklonište, ističući samo da je u pitanju stanovnik gradića Parovan, koji se nalazi u blizini šume u kojoj je požar izbio.

Lokalna policija na ovom slučaju radi zajedno s Federalnim biroom (FBI), a trenutno pokušavaju da otkriju na koji način je ovaj starac uspijevao godinama da prenosi oružje, municiju i eksploziv potpuno neprimjetno na državnoj teritoriji.

Sudeći po informacijama koje je šerif dosad otkrio javnosti, u pitanju je osoba koja je djelovala isključivo iz straha da će svijet i društvo kakvo poznajemo uskoro nestati.

Starac je pod zemljom izgradio četiri bunkera i krišom unosio materijal potreban za gradnju. Požar koji je nedavno zadesio područje gdje je starac gradio sklonište je otkrio njegovu lokaciju, a po šerifovim riječima - da požara nije bilo, starac ne bi nikada bio otkriven u svojim namjerama.

Požar koji je otkrio sklonište ovog čudnog starca je zahvatio jedan dio njegovih bunkera, što je dovelo do eksplozije dijela municije, koju je on tu sakrio.

Starac je u bunkerima krio nekoliko desetina ručnih granata, nekoliko automatskih pušaka, pištolja i veću količinu plastičnog eksploziva.

Iako je većinu posla na uradio sam, istražitelji su pronašli dokaze da je imao i pomoćnike na izgradnji i opremanju bunkera, ali da još nemaju osumnjičene osobe.

Iz policijske uprave ove američke države javnosti je rečeno da će starac uskoro odgovarati pred zakonom zbog posjedovanja veće količine naoružanja, bespravno izgrađenih objekata na državnoj zemlji, kao i dovođenja u opasnost života vatrogasaca koji su gasili požar u okolini njegovih bunkera, prenose "Nezavisne". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.