LIFESTYLE

Zagreb: Šokantne izjave pacijenata o ljekaru koji ih je seksualno uznemiravao

Avaz.ba

1.2.2018

Pacijentica Lana Žugec u zagrebačku Dubravu došla je prije dvadesetak dana s dijagnosticiranom skoliozom i bolovima u leđima koji su postajali sve jači. Na pregledu koji je trebao biti rutinski, u samo 20-ak minuta doživjela je, kaže, najgori oblik poniženja, prenose hrvatski mediji.  

- Njegov prvi komentar bio je: 'Zašto ste vi došli, ja vidim da vama nije ništa. Šta trebate, penziju ili bolovanje' - ispričala je Žugec za Provjereno.

- Sve vrijeme je spominjao da imam ogromne grudi. Govorio je i da imam grbu od rođenja, zar ja to ne znam? Pitao me jesam li udata i imam li djecu, na što sam rekla da, pa me pitao da li su mi i djeca grbava. I onda je pitao je li, kada me moj muž prvi put j****, to bilo sprijeda ili zg***, jer ako je bilo zg*** onda je morao vidjeti da sam grbava, a ako je bilo sprijeda, onda sam ga uspjela prevariti pa me oženio takvu grbavu - dodala je.

Kako je ispričala, doktor ju je poslao na rentgen, a pravi šok uslijedio je kada se vratila u ambulantu.

- Pozvao me da dođem bliže k njemu, da se nagnem nad kompjuter i da zajedno pogledamo slike. U jednom  trenutku prešao preko mojih grudi rukom i rekao sljedeće: 'Joj, sad bi se, da nema sestre, ovo moglo smatrati da sam vas pipkao.' Ja i dalje ne reagiram, ukočena… iz respekta prema doktorskoj profesiji ne reagiram, želeći da to što prije završi - prepričava Lana, dodajući kako je medicinska sestra sve vrijeme bila prisutna.

Na izlazu je, kaže, uplakana prišla sestri i upitala je ponaša li se doktor tako prema svim pacijentima, na što joj je sestra odgovorila potvrdno. Liječnikovo je ponašanje prijavila, nakon čega je direktor bolnice oformio povjerenstvo koje će utvrditi eventualnu ljekarsku odgovornost i sankcije.

Za „Provjereno“ je svoju priču ispričao i Ivica Milanja, psiholog iz Zadra, koji je s istim ljekarom imao neugodno iskustvo.

- Žalosno je to što ta priča traje od 2011. i nije se dogodila samo meni, a taj doktor i dalje radi i nije kažnjen onako kako je zaslužio - rekao je Milanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.