LIFESTYLE

Je li ovo najopasniji aerodrom na svijetu?

Avaz.ba

2.2.2018

Aerodrom "Tenzing-Hillary" smješten je u mjestu Lukla u istočnom Nepalu, a ime je dobio prema prvim ljudima koji su se uspeli na Mount Everest – Šerpi Tenzingu Norgaju (Norgay) i Sir Edmundu Hilariju (Hillary). To ne čudi jer je upravo ovaj aerodrom polazna tačka za brojne pustolove koji se žele popeti na krov svijeta.  

Avionskim saobraćajem ne koriste se samo stanovnici i gosti, već se se ovako prenosi i hrana, građevinski materijal i slično.

Aerodrom se nalazi na nadmorskoj visini od 2845 metara, a obuhvata pistu dugačku tek 527 metara i široku 30 metara po kojoj mogu slijetati i polijetati helikopteri i manji avioni poput "De Havilland Canada DHC-6" "Twin Ottera", "Dorniera Do 228" i "L-410 Turboleta". 

S obzirom na geografski položaj, aerodrom "Tenzing-Hillary" podložna je oštrim meteorološkim uvjetima. Slijetanje i polijetanje pretvara se u pravu noćnu moru uz gustu naoblaku, kišu, snijeg i jake vjetrove koji su tu česta pojava. Baš zato često se odgađaju ili otkazuju letovi.

Ovdje smiju slijetati samo najiskusniji piloti koji zadovoljavaju uslove Upravnog tijela civilnog vazduhoplovstva u Nepalu. Unatoč svim mjerama predostrožnosti, zbog naglih promjena u vidljivosti često se događaju nesreće.

Aerodrom "Tenzing-Hillary" redovito se nalazi na listama najopasnijih na svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.