LIFESTYLE

Nekad je bio izvor dijamanata: Pijesak progutao grad duhova u Namibiji

( Printscreen)

Avaz.ba

3.2.2018

Kolmanskop u Namibiji grad je duhova od 1954. godine. Tada su ga napustili posljednji stanovnici, uglavnom rudari koji su radili u obližnjem rudniku dijamanata.

U posljednjih šest decenija prekrivaju ga nanosi pijeska iz pustinje Namib, koja u Africi zauzima područje od 50.000 kvadratnih kilometara.

Vrhunac popularnosti ovaj grad je doživio dvadesetih godina prošlog stoljeća, kad je okupljao oko 1.200 stanovnika, mahom lokalnih radnika pripadnika plemena Ovambo, ali i njemačkih kolonista.

Mnogobrojni stanovnici naselili su ovaj grad nakon što je jedan radnik pronašao dijamant na ovom području, i zatim je otkriveno da prostor skriva velike količine tog dragog kamenja.

Podstaknut velikim bogatstvom, izgrađen je grad u evropskom stilu, a sadržavao je sve, od elektrane, bolnice i sportske dvorane do kockarnice i kuglane. Bio je povezan željeznicom i s lučkim gradom Ludericom.

Nakon Prvog svjetskog rata zalihe dijamanata su polako počele da nestaju, a stanovništvo je počelo da traži nove prilike za posao.

Kolmanskop je danas najpopularniji namibijski grad duhova i velika turistička atrakcija. S obzirom na to da se nalazi u zaštićenom području po imenu Špergebit, posjetioci moraju imati posebnu dozvolu za ulazak u grad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.