LIFESTYLE

Šest modernih trendova kad je u pitanju razvod

Avaz.ba

5.2.2018

Ako je neizbježan, onda neka barem manje boli. I par, a djecu pogotovo.

Kako je razvod gotovo postao jednako popularan kao i vjenčanja, nije loše vidjeti kako se parovi danas ponašaju te naučiti možda nešto što će svima pomoći.

Prema pisanju portala Pure Wow, u kojem je citirano nekoliko stručnjaka za razvod braka, ovo su najnoviji trendovi u razvodima.

Žive u blizini

Iako roditelji započinju svoj novi život, dijete ostaje u kući gdje je i živjelo, a jedan od roditelja seli u blizinu. U početku se to čini kao dobro prijelazno rješenje, ali se pokazalo da mnogi tako nastave živjeti sve do punoljetnosti djeteta. Tako dijete ne osjeća traumu rastanka jer nastavlja živjeti u poznatoj sredini i ne mora stalno biti rastrgano između odlazaka, dolazaka i kompliciranog planiranja svakodnevnog života.

Doule za razvod

One su one koje su uvijek tu pri ruci za sve što treba prilikom razvoda. One su savjetnice, majke, prijateljice i pomoćnice. Pružaju stručne savjete i rame za plakanje. Doula Lin Kaplan (Lynn Kaplan) u Torontu radi kao trener za razvod braka i posvećena je klijentima na kojem god polju treba - kao finansijski savjetnik, advokat, odnosno poznavatelj zakona i pravnih procesa, roditeljski savjetnik, doktor za mentalno zdravlje. Šta god treba.

50/50 skrbništvo

U skladu sa trendom da sve više roditelja nastavlja živjeti u neposrednoj blizini, popularizirao se trend pravog pola-pola skrbništva tako da je sve manje onih "preko sedmice kod mame, vikend s tatom" termina.

Češće su djeca tri dana kod jednog, pa kod drugog četiri,a onda sljedeću sedmicu obratno. Ili se mijenjaju sedmicom za sedmicu. Tako su djeca manje rastrgana, a roditelji u međuvremenu mogu napuniti bateriji te se više posvetiti djeci kad se vrate.

Nastavljaju živjeti/raditi zajedno

Neki parovi ne samo da nastavljaju živjeti u blizini već nastavljaju živjeti ili raditi zajedno. Ako imaju zajedničku kompaniju, imat će s njom i dalje zajednički cilj pa nastavljaju raditi zajedno.

A ako karakteri dopuštaju shvatiti koliko bi troškovi dvaju kućanstava povećali troškove života, tada jednostavno postanu cimeri. Naravno, većina se i fizički odvoji u istom kućanstvu.

Aplikacije za razvedene roditelje

Kad postoje za sve, postoje i za razvedene roditelje, zajednički planer za dijeljenje informacija s kalendarom dječjih obaveza, promjena u rasporedu roditeljstva, organiziranja aktivnosti djece, praćenja medicinskih pregleda, praćenja troškova vezanih uz dijete.

Ponekad problemi između razvedenih parova dolaze upravo zbog neorganiziranih planova, pogrešne komunikacije i nesporazuma, a ovakve aplikacije to ograničavaju.

Vikende često provode svi zajedno

Ovaj trend je u porastu, ali nažalost nije još toliko čest. Parovi koji su nastavili živjeti jedan blizu drugoga te imaju dobru međusobnu komunikaciju vikende često znaju provoditi zajedno kao porodica. To naravno čine zbog djece, zbog osjećaja da djeci zaista ništa i niko ne nedostaje i u ovakvom odvojenom životu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.