LIFESTYLE

Na Mjesec stiže prva mobilna mreža

Index.hr

28.2.2018

Mjesec će sljedeće godine dobiti svoju prvu mobilnu mrežu, koja će omogućiti prijenos podataka iz lunarnog krajolika na Zemlju u visokoj rezoluciji.

Reuters piše da su Vodafone, Nokia, Audi i XSpace objavili kako će zajedničkim snagama podržati ovaj projekt, 50 godina nakon što su NASA-ini astronauti prvi kročili na Mjesec.

Cilj projekta je podržati buduće misije i omogućiti astronautima direktnu komunikaciju na Mjesecu kako ne bi i dalje ovisili o signalima koje šalju na Zemlju i čekali povratne informacije.

"Važna misija za razvoj novih tehnologija" 

Odašiljače mreže izradit će Nokia, a Vodafone će ih opremiti vlastitom 4G mrežom. Neće biti teži od jednog kilograma. Audijev zadatak je izraditi rovere koji će tu mobilnu mrežu koristiti na Mjesecu, dok će SpaceX spomenutu opremu vlastitom raketom Falcon9 sljedeće godine iz Floride lansirati na Mjesec.

-Ovaj projekt uključuje inovativan pristup razvoju mobilne mrežne infrastrukture, izjavio je izvršni direktor njemačke podružnice Vodafonea, Hannes Ametsreiter.

-Sretni smo i ponosni što nas je Vodafone izabrao za svog tehnološkog partnera. Ovo je važna misija za razvoj novih tehnologija u umrežavanju, obradi i pohrani podataka. Također, pomoći će i u napretku komunikacijske infrastrukture potrebne akademicima, industriji i obrazovnim institucijama u istraživanju Mjeseca, rekao je tehnički direktor Nokije Marcus Weldon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.