LIFESTYLE

Kako ne spustiti raketu na Zemlju

dnevnik.hr

1.3.2018

Elon Musk i njegov SpaceX očarali su svijet uspješnim lansiranjem rakete Falcon Heavy i snimkama Tesla Roadstera iz Zemljine orbite.

No, iako je sve prošlo bez ikakvih problema, Musk je u intervjuu priznao koliko ga je bilo strah da nešto ne krene po zlu.

Vidio sam sliku ogromne eksplozije na lansirnoj rampi, kotače koji skakuću niz cestu i logo koji slijeće negdje uz tupi udarac. No, srećom, to se nije dogodilo. I lude se stvari ostvaruju, rekao je Musk novinarima nakon uspješnog lansiranja.

Iako Muskov opis iz današnje perspektive zvuči kao najgori scenarij, zapravo se samo prisjetio nekih ranijih neuspjelih pokušaja.

A bilo ih je prilično. Naime, SpaceX je objavio video u kojem su pokazali kako NE spustiti raketu na Zemlju. Video je prepun spektakularnih snimki eksplozija, sudara, smiješnih prevrtanja raketa i jednostavnih uništenja svega na čemu su radili mjesecima.

Također, mogu se vidjeti logična objašnjenja poput "Kvar na senzoru motora", "Ostao bez hidraulične tekućine", ali i ona koja će vas dobro nasmijati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.