LIFESTYLE

Naučnici tvrde: LSD-om protiv depresije, zavisnosti i stresa

Vijesti.me

2.3.2018

Neuronaučno istraživanje psihodeličnih droga kao što su LSD i psilocibin, koje još uvijek traje, sve više pokazuje njihov iscjeljujući potencijal.

U slučaju LSD-a, istraživači su napisali u nedavnom članku objavljenom u časopisu "Science Reports", da moć iscjeljenja proizilazi iz sposobnosti droge da pomogne mozgu pacijenata da "poništavaju" veze koje uzrokuju trajne probleme mentalnog zdravlja poput depresije, zavisnosti i posttraumatskog stresnog poremećaja. Ljudima koji žive s hroničnom mentalnom bolešću, prilika za resetiranje mozga može promijeniti živote, zabilježili su autori.

- Općenito sam zainteresiran za nove terapeutske alate koji mogu pomoći u liječenju psihijatrijskih poremećaja, posebno u ozdravljenju od traume - rekao je dr. Selen Atasoi, glavni autor rada i postdoktorski istraživač u Centru za mozak i spoznaje na Univerzitetu Pompeu Fabra u Barceloni u intervjuu za PsyPost.

- Osjećam da kao moderno društvo obično nastojimo označiti i marginalizirati duševnu bolest, umjesto da je vidimo kao prilično normalnu reakciju na ekstremne i nenormalne okolnosti.

Iscjeliteljski potencijal psihodeličnih droga

Atasoi i njegov tim koriste jedinstvenu tehniku snimanja mozga kako bi istražili kako bi LSD mogao pomoći ljudskom mozgu u liječenju mentalnih bolesti. Nedavna istraživanja povezivanja - teoretska karta svih veza u mozgu - sugerira da mentalna bolest proizlazi iz neobičnih uzoraka povezanosti i da iscjeliteljski potencijal psihodeličnih droga potiče od njihove sposobnosti izmjene tih veza.

U svojoj studiji o učesnicima na LSD-u, tim je koristio tehniku nazvanu "spojno-harmonsko raspadanje" kako bi pokazao načine na koje LSD mijenja veze između i unutar područja mozga.

Naravno, prije nego što doktori počnu razmišljati o propisivanju LSD-a za liječenje mentalnih bolesti, istraživači će morati utvrditi šta tačno uključuje neurološka reorganizacija koja se pojavljuje tokom psihodeličnog iskustva, koliko dugo traje, a možda najvažnije, kako to mijenja subjektivno iskustvo osobe dugo nakon što se učinci lijeka povuku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.