LIFESTYLE

Najskuplja kuća u Evropi: Vila na obali sagrađena za kraljevu ljubavnicu

Punkufer.hr

9.3.2018

Najskuplja kuća u Evropi nalazi se na francuskoj rivijeri, u blizini Nice. Vila Leopolda izgrađena je 1902. za ljubavnicu belgijskog kralja Leopolda II, Blanku Zeliu Žozefin Delakroks (Blanche Zélia Joséphine Delacroix). Nakon njegove smrti Blanka  je izbačena, a u vilu se uselio kraljev nećak, kralj Albert I.

Tokom godina mijenjala je vlasnike, a među njima su bili Tereza Vitali (Thérèse Vitali), Ogden Kodman (Codman), Isak Volton Kilam (Izaak Walton Killam), predsjednik Fiata Điani Angeli (Gianni Agnelli), te Kanađanka Doroti J. Kilam (Dorothy J. Killam). Od 1987. vlasnici su postali bankar Edmond Safra i njegova supruga Lili (Lily).

#VillaLeopolda built by Belgian King Leopold II on the Côte d'Azur

A post shared by Philippe Meert (@philippemeert) on

Nakon njegove smrti, ona je za kuću dobila ponudu koju nije mogla odbiti: 370 miliona eura i još 19,5 miliona za kućanstvo. Zainteresirani kupac bio je ruski oligarh Mikhail Prokhorov. Svoju ponudu i polog od 39 miliona eura pokušao je povući kada je udarila kriza 2008., no sve je završilo tužbom u korist udovice.

Posjed se prostire na gotovo 8 hektara površine. Ima 19 spavaćih soba, mnogobrojne sportske terene, mini kino, nekoliko kuhinja i trpezarija, te nekoliko bazena.

Tokom Prvog svjetskog rata korištena je kao vojna bolnica, a nekoliko desetljeća kasnije i kao set za snimanje Hičkokova (Hitchcock) filma "Uhvatite lopova". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.