LIFESTYLE

Vlasnikovo pravilo: Restoran u kojem bijelci plaćaju duplo skuplje

Ilustracija

Index.hr

12.3.2018

U jednom restoranu u Nju Orleansu obrok ćete platiti nešto više od 48 KM ako ste bijelac, dok će pripadnici drugih rasa isti obrok platiti 19 KM.

Radi se o sociološkom eksperimentu kuhara Tandi Veja (Tunde Weya), koji uz svoju nigerijsku hranu gostima poslužuje i lekciju o rasnoj nejednakosti. 

Na ovaj se eksperiment odlučio nakon što je otkrio da su prosječni prihodi bijele porodice u Nju Orleansu, čak 54 posto veći nego prihodi afroameričkih porodica.

Tandi je ipak objasnio da kod njega svi mogu pojesti obrok po standardnim cijenama, no da će svakoj bijeloj mušteriji ponuditi da plati višu cijenu kako bi ukazao na rasnu nejednakost.

- Razlika u cijenama predstavlja razliku u prihodima između bijelaca i crnaca u Nju Orleansu - navodi Tandi.

Profit koji zaradi naplaćivanjem većih cijena poklonit će tamnoputim mušterijama. Tvrdi da je čak 78 posto bijelaca prihvatilo platiti veću cijenu kad su čuli o čemu se radi.

- Pogledaju preko pulta i vide kako ih gledam pa misle da ih osuđujem. Ako ne mogu platiti veću cijenu uvijek se ispričavaju zato što ne mogu. Većina crnih mušterija mi je rekla da im ne treba taj novac i neka ga dam nekom kome je potrebniji. Neki su čak pokušali platiti po skupljoj cijeni jer to sebi mogu priuštiti - tvrdi Tandi.

Ipak, nisu svi oduševljeni ovom idejom. Tandijev Instagram pun je ljutitih bijelaca koji ga prozivaju za rasizam.

"Ova bijela cura neće jesti u tvom rasističkom restoranu", "Ovo je rasizam. Da neki bijelac ovo napravi, svi bi podivljali. Žao mi je, ali frajer je vlasnik restorana, a ne profesor sociologije", "Bijelci vam plaćaju sve vaše markice za hranu. Žao mi je ako vam to nije dovoljno. Ako želite iste plaće, ostanite u školama, prestanite pušiti crack i počnite se tuširati, neuki rasistu", bili su samo neki od ljutitih komentara. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.