NEVJEROVATNO

Ribar izvadio mrežu iz mora i u njoj zatekao neman dugačku pet metara i tešku dvije tone

Morski.hr

4.4.2018

Kineski ribar se iznenadio kada je iz svoje mreže izvukao morsku neman od dvije tone. Njegova priča za javnost je da se kit ajkula slučajno zapleo u mrežu i uginuo u borbi za oslobađanje. Nastavlja da je zbog toga bilo šteta pustiti da meso propadne, pa je odlučio da prodati ga.

Iako se radi o strogo zaštićenoj i ugroženoj vrsti, ribar i njegov pomagač su se pravdali da to nisu znali pa su ga jednostavno utovarili na kamion i odvezli na pijacu s namjerom da ga prodaju.

– Vadili smo mrežu iz mora kada smo primijetili veliku rupu sa strane. Vjerujemo da je ovo veliko stvorenje probilo mrežu da bi pojelo ribu koju smo ulovili – ispričao je ribar jednoj kineskoj televiziji, prenosi Morski.hr.

Kit ajkula je rijetka vrsta morskog psa, dužine od pet do deset metara, a ova koju su ribari ulovili bila je duga oko pet metara, što bi značilo da je u pitanju mlađa životinja.

Vrsta je strogo zaštićena u svijetu, pa tako i u Kini, no, nažalost, tamošnje vlasti izgleda ne ulažu mnogo napora u strogu zaštitu zaštićenih vrsta. Nedavne kampanje protiv trgovine slonovačom imale su nekog utjecaja, no čini se da Peking, iako jalovo, reagira tek kad slučaj izbije u javnost.

Slična bizarna opravdanja lokalnih ribara dogodila su se 2014. godine. Naime, nakon što su s ulovljenom zaštićenom vrstom javno paradirali, zaradili su oštre kritike javnosti, pa je reagirala i policija.

Tada su izjavili da su mislili da su se na moru suočili s čudovištem. Tada su naišli na ogromne kritike medija nakon što su na društvenim mrežama objavili fotografije mrtve životinje na kamionu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.