SANKCIJE

Facebook uklonio hiljade korisničkih računa

Agencije

5.4.2018

Facebook je uklonio više od 200 računa i stranica povezanih s Agencijom za internet-istaživanja (IRA) - ruskom kompanijom koja je poznata po aktiviranju lažnih računa tokom 2016. godine u američkoj predsjedničkoj utrci - u najnovijim naporima društvenih medija da spriječe širenje "lažnih vijesti" na svojim platformama, piše Time.

Prema onome što je objavio na svom blogu Aleks Stamos (Alex Stamos), šef sigurnosti Facebooka, kompanija je izbrisala 135 Facebook i Instagram računa i 138 Facebook stranica povezanih s IRA-om koje su imale ukupno 1,5 miliona sljedbenika. Kompanija je također uklonila 167.000 dolara vrijedne oglase koji su zakupljeni na obje društvene mreže, prema grafikama koje je objavio Facebook, prenosi Time.

Većina računa i stranica bila je na ruskom jeziku, namijenjene ljudima koji su živjeli u Rusiji, inozemstvu ili susjednim zemljama, kao što su Azerbejdžan, Uzbekistan i Ukrajina.

U martu je IRA bila među pet ruskih firmi i 19 osoba pogođenih sankcijama Trampove (Tramp) administracije zbog navodnog miješanja u izbore.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.