MISTERIJA

Koperfild na sudu morao otkriti kako izvodi jedan od najpoznatijih trikova

AFP

Index.hr

20.4.2018

Najpoznatiji mađioničar na svijetu Dejvid Koperfild (David Copperfield) na sudu je morao otkriti kako izvodi svoj poznati trik "Sretnih 13", nakon što je jedan od posjetilaca njegovog šoua u Las Vegasu povrijeđen tokom izvedbe upravo tog trika.

Pedesetosmogodišnji Britanac Gavin Koks (Cox) bio je jedan od posjetilaca odabranih za izvođenje trika, no, on je usred svega pao zbog čega je završio s dislociranim ramenom, a tvrdi da je zbog toga pretrpio i hroničnu bol te povredu mozga, piše BBC.

Koperfild u triku "sretnih 13" nasumično izabere 13 članova publike koji zatim nestaju s pozornice, nakon čega se svih 13 pojavljuje u stražnjem dijelu dvorane, iza publike.

Iako su Koperfildovi advokati pokušali sud uvjeriti u to da bi otkrivanje trika moglo finansijski ugroziti mađioničara, sud u Las Vegasu ipak je tražio da otkrije tajnu kako izvodi trik. Koperfildov izvršni producent Kris Kener (Chris Kenner) u utorak je otkrio kako trik nastaje.

Nakon što se zavjese spuste, 13 posjetilaca Koperfildovi asistenti žurno vode kroz tajni prolaz koji prolazi oko MGM resorta u Las Vegasu, gdje mađioničar izvodi svoju tačku. Oni napuštaju zgradu i pojavljuju se ponovo u stražnjem dijelu dvorane.

Britanac je pao dok su ga vodili kroz tajni prolaz i odmah je odveden u bolnicu. NBC News piše da Koks tvrdi da su ga troškovi liječenja koštali više od 400.000 dolara. Na pitanje Koksovog advokata je li kriv za povredu njegovog klijenta, Koperfild je odgovorio da to zavisi od toga šta se dogodilo. 

- Da sam učinio nešto krivo, bila bi moja krivica - dodao je mađioničar. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.