PREDVIĐANJA

Šest stvari koje bi za nekoliko godina mogle nestati

Avaz.ba

2.5.2018

Za nekoliko godina iz naše svakodnevice nestat će stvari bez kojih danas teško možemo zamisliti život, tvrdi Majkl Mekvin (Michael McQuen), Australac koji se bavi predviđanjem trendova i biznis strategijama.

Mekvin je u svojoj posljednjoj knjizi "Kako se pripremiti na ono šta dolazi" tvrdi da bi za samo 15 godina moglo nestati i do 47 posto profesija koje danas postoje. Mnoge radnike zamijenit će mašine, a Mekvin savjetuje ljude da se fokusiraju na znanja koja nisu zamjenjiva da bi opstali u budućnosti.

Predviđa da će sljedećih šest stvari, koje su danas svakodnevica, potpuno nestati u budućnosti, prenose agencije.

iTunes je prvi na redu, tvrdi on. Kaže da će Apple svoj sistem skidanja muzike ukinuti već sljedeće godine, iako oni to odlučno demantiraju.

Mekvin predviđa da će nestati i parkinzi. Budući da auto koristimo samo 4 posto svog vremena, drastično će se smanjiti upotreba vozila u budućnosti, tvrdi Mekvin. I Elon Mask (Musk) tvrdi da će autonomna vozila preuzeti monopol, i to u roku od 15 godina.

Nestat će i kreditne kartice, kaže on. U budućnosti će se plaćati otiscima prstiju i posebnim sistemima koji će prepoznavati lica. Kineski Alipay već ide ovim putem te je razvio sistem plaćanja “Smile to pay”, koji klijentima omogućuje da svoje račune plate kada se nasmiju.

Call centri i ekipa koja radi tamo u budućnosti bi, također, mogli nestati. Ljude koji rade kao tehnička podrška potpuno će zamijeniti računari.

Potreba za učenjem stranih jezika će, također, nestati, tvrdi Mekvin. On predviđa da će u budućnosti ljudi komunicirati svojim jezikom i imati posebne uređaje koji će im istovremeno prevoditi ono što im govori sagovornik.

Nestat će i benzinske pumpe. Mekvin smatra da će automobili na benzin potpuno nestati, a samim tim i potreba za benzinskim pumpama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.