LIFESTYLE

Zašto je Ajnštajn na slavnoj fotografiji isplazio jezik?

Express.hr

4.5.2018

Sigurno ste već vidjeli ovu fotografiju sa slavnim fizičarem Albertom Ajnštajnom (Albert Einstein) u neobičnoj pozi - isplaženog jezika. Možda ste pomislili da se radi o jednoj od brojnih montaža koje plutaju internetom i dobivaju razne prateće prigodne tekstove i priče.

No, ovdje ipak nije riječ o montaži, nego je fotografija doista autentična. Što se to dogodilo i kojom se to prigodom ovaj genijalni fizičar tako opustio?

Sve montaže koje ste vidjeli vjerovatno jesu uklopljene u nerealne scenarije i prigode, no Ajnštajnovo lice i - jezik na fotografiji su njegovi.

Stvarna priča ide ovako: Za 72. Einsteinov rođendan njegovi su mu prijatelji i kolege pripremili proslavu 14. marta 1951. godine u Prinston klubu. Na proslavu su stigli brojni gosti, kao i fotografi medija, prenosi Express.hr.

Pri kraju proslave Ajnštajn je već bio prilično izmoren. Ali je obavljao dužnost i revno pozirao fotoreporterima. Na kraju se jedan njegov prijatelj ponudio da ga odveze kući s proslave. I taman kad je profesor Ajnštajn ulazio u vozilo jedan je fotoreporter povikao "E, jel može još jedna fotografrafija

Fotograf Art Sase (Sasse) koji je snimio taj trenutak tvrdi da se Ajnštajn nakon toga okrenuo i isplazio jezik, a on je okinuo fotografiju koja je postala slavna.

Fotografija se svidjela i samom Ajnštajnu, koji je od fotografa naručio čak devet primjeraka, od kojih je neke iskoristio za slanje čestitki.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.