LIFESTYLE

Ova priča iz Hrvatske najbolje objašnjava zašto se kaže vjeran kao pas

Blic.rs

19.5.2018

Ben i Nero su dva nerazdvojna drugara koja možda nemaju istu boja krzna, ali količina povezanosti i vjernosti koja se vidi iz njihovog odnosa jednostavno ostavlja sve one koje ih vide bez daha.

Ono što se zna je to da su ostavljeni kao štenci iza Hitne pomoći u Brodu u Hrvatskoj, odrastali su na cesti, potom su dovezeni u improvizirani azil na deponiji Vijuš, gdje su bili na lancu i zatvoreni bez izlazaka. Tamo ih je zapazila jedna od volonterki Udruženja Čarlijevi Anđeli, Dubravka Kovačević.


- Ono sto sam ja saznala jeste da su napušteni još kao štenci i odrastali su zajedno, tako šetajući uglavnom oko toga Doma zdravlja, tražeći hranu i družeći se sa dobronamernim pacijentima. Naravno da nisu svi takvi, pa su nekima i zasmetali. Zvali su Komunalac i ovi su ih na sajli odvezli na Vijuš, iako su ti psi jako miroljubivi i navikli na slobodu. Zatvoreni su u boks na smetlištu, gdje su prve dvije noći zavijali. Tada su bili stari oko godinu dana. Na Vijušu su proveli nekih tri ili četiri mjeseca zajedno u boksu. Ono što je specifično za njih je da jedu, spavaju i šetaju samo ako i onaj drugi to radi. Jedan drugoga brane i to je bio prvi problem kada su izvučeni s Vijuša na prvi privremeni smještaj. Bilo je još pasa i jedan je napao Bena, a Nero se odmah umiješao i zajedničkim snagama su psa malo i povrijedili - ispričala je Dubravka, dodavši da su prema ljudima i djeci ova dva psa potpuno miroljubiva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.