IMA NAS PREVIŠE

Prije nego što je umro, 104-godišnji naučnik je svijetu ostavio posljednje upozorenje

Blic.rs

23.5.2018

Ekolog Dejvid Gudal koji je doživio 104 godine i život okončao eutanazijom ovog mjeseca, plašio se da je našoj planeti "odzvonilo".

Gudal, britansko australijski ekolog, izazvao je nove debate oko eutanazije prije nego što je okončao život u švicarskoj klinici 10. maja. Sada je zagovornik eutanazije dr. Filip Niške otkrio šta je Gudal naveo u svom posljednjem pismu.

- Rekao je da će otići na vrijeme. Smatrao je svoju odluku da ode kao lični doprinos rješenju prenaseljenosti Zemlje - rekao je Niške.

On je rekao da je Gudal u posljednje vrijeme sve više izražavao zabrinutost zbog toga šta će se desiti sa našom planetom, a posebno zbog sve veće naseljenosti, piše "Dejli mejl".

- Jednostavno ima nas previše, previše trošimo, mijenjamo previše ekosistema i to činimo prebrzo - citirao je Niške Gudala.

Gudal je posebno isticao klimatske promjene kao dokaz štete koju je nekontroliran rast stanovništva učinio Zemlji.

- Prekasno je da se vratimo u relativno mirne i izbalansirane sisteme u kakvim smo uživali sve do 1950-ih godina. Sve što sada možemo da uradimo jeste da se adaptiramo ovim promjenama i šteti koju smo prouzrokovali, a mi iz zemalja prvog svijeta smo u ogromnoj mjeri odgovorni za to - rekao je on.

Gudal je naveo da nije previše optimističan da će svijet obuzdati klimatske promjene, ako se poštuje Pariski klimatski sporazum, ali smatra da "vrijedi da mu se da šansa".

- Možda uspijemo da spriječimo da te promjene eskaliraju - rekao je on.

Kako je rekao ako u tome ne uspijemo, populacija će biti desetkovana i moguće je da će naša planeta postati veoma neprijateljsko mjesto. On je rekao i da je zato dopuštanje starijim ljudima, a ne samo smrtno bolesnim, da umru - logičan korak ka rješenju problema prenaseljenosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.