ZANIMLJIVOSTI

Kinezi planiraju otkriti šta je na tamnoj strani Mjeseca

vijesti.me

28.5.2018

Satelit će biti postavljen tako da omogući komunikaciju s naučnicima na Zemlji, dok će robot fotografirati za sada malo ispitane tamne dijelove Mjeseca.

Kina je za korak bliža tome da postane prva zemlja koja će se spustiti na tamnu stranu Mjeseca, piše “Guardian”.

U 5,28 po lokalnom vremenu, iz baze Sićang na jugoistoku Kine lansiran je relejni satelit koji će omogućiti komunikaciju između Zemlje i malog robota koji će tokom godine stići do daleke tamne strane Mjeseca. Nijedan svemirski program do sada nije dosegao tamnu stranu zbog problema u komunikacijama.

Kada robot za nekoliko dana bude stigao na Mjesec, satelit će biti postavljen tako da omogući komunikaciju s naučnicima na Zemlji, dok će robot fotografirati za sada malo ispitane tamne dijelove Mjeseca. Queqiao, kako je letjelica nazvana, što znači Magpi Bridž (Magpi Bridge), potječe iz kineske tradicije i predstavlja luk koji formiraju ptice, a koji ponovo okuplja ljubavnike odvojene nebom, a u ovom slučaju predstavljat će most između Zemlje i lunarne sonde.

Kina planira da do kraja godine pošalje robota. Lunarna sonda će nositi sjeme za uzgoj krompira i arabidopsis, biljke koja se povezuje s uzgojem kupusa, za eksperiment “lunarne mini biosfere”.

U protekloj dekadi Kina je započela svemirski program koji je u velikoj mjeri usmjeren na dostizanje Sjedinjenih Američkih Država i Rusije. Godine 2013. Kina je postala treća zemlja koja je izvela kontrolirano slijetanje na Mjesec.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.