ZANIMLJIVOSTI Oni su zaista posebna bića

Osim ljudi, delfini su jedina bića koja se dozivaju vlastitim imenima

Net.hr
09.06.2018 16:03

Osim ljudi, jedina živa bića koja se međusobno dozivaju po vlastitim imenima su pliskavice, pokazala je studija australskih naučnika. 

Imenima razlikuju prijatelje i partnere

- Ta se vrsta delfina koristi ‘imenima’, odnosno individualnim oblicima skvičanja i zviždanja kako bi prepoznali prijatelje i partnere u svom društvenom okruženju - rekla je naučnica Stefani King (Stephanie) s univerziteta Zapadne Australije nakon proučavanja delfina u zaljevu Šark, 800 kilometara zapadno od Perta. Ona je kazala da se parovi i manje grupe muških delfina koriste takvim pozivima kako bi privukli ženke na parenje i ukrali ih od suparničkih grupa mužjaka.

Delfini su razvili ‘govorni jezik’ sličan ljudskom. 

Ti delfini nisu rođeni sa svojim jedinstvenim zvukom. Oni ih razvijaju u prvih nekoliko mjeseci života i strukturalno su jedinstveni svakoj jedinki -  napisala je King u časopisu "Conversation". - Ti zvuci usporedivi su s ljudskim imenima. Delfini ih koriste za predstavljanje - dodala je. 

- To im omogućava da raspoznaju svoje prijatelje i partnere. Dokazano je da pliskavice pamte zvukove drugih jedinki i nakon 20 godina razdvojenosti - kaže King.

NA VRH