LIFESTYLE

Velika zabava na karnevalu u Tivtu: Livanjske mažoretkinje i "Latino duo" predstavili BiH

A. K.

10.6.2018

Prvi međunarodni karneval "Tivat 2018" okupio je oko 700 učesnika, među kojima su i livanjske plesačice PK "Paganini", livanjske mažoretkinje i livanjski "Latino duo", koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu. 

Karneval je započeo Maškaranim balom na vodi i krstarenjem učesnika bokokotorskim zaljevom da bi u subotu navečer, svečanom povorkom gradskim centrom i nastupom na rivi Pile, bile predstavljene zemlje i gradovi iz kojih su pristigli učesnici karnevala. 

Prema ocjeni predstavnika Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC), karneval u Tivtu ima potencijal da preraste u jedan od prestižnijih. 


To misle i iz tivatskog NVU "Maškarada", koja je organizator karnevala. Iz ovog udruženja su najavili da će, zahvaljujući potencijalima, tivatski karneval biti tradicionalan i po mnogo čemu drugačiji i sadržajniji od onih u regionu, što će ga učiniti kulturno-turističkim brendom grada.

Predsjednik FECC Crne Gore Djurica Branko, koji je ujedno i najstariji učesnik karnevala, nije krio zadovoljstvo što je Tivat postao karnevalski grad, a podsjetio je i na dugogodišnju tradiciju karnevala u Crnoj Gori, posebno u Kotoru, gdje se održavaju pet stoljeća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.