TRUDNOĆA

Farmaceut zbog svojih uvjerenja odbio dati tablete za prekid trudnoće

Arhiva

Index.hr

26.6.2018

Nikol Arteaga (Nicole Arteaga), majka i učiteljica iz Arizone, od svog ljekara saznala je užasnu vijest. Tokom trudnoće plod se prestao razvijati i nisu se čuli otkucaji srca. S obzirom na to da bi vjerovatno pobacila, Arteagi su ljekari ponudili dvije opcije: operacija ili tableta koja će izazvati prekid trudnoće. 

Odlučila se na lijek ''mifepriston'', ali kada je došla u apoteku, farmaceut ju je upitao je li trudna i odbio joj dati lijek rekavši kako se to protivi njegovim uvjerenjima.

Arteaga mu je pokušala objasniti situaciju, ali on je bio odlučan. Sada je svoju priču podijelila na društvenim mrežama. Objava je postala viralni hit, prikupila je hiljade komentara i podijeljena je više od 35.000 puta.

- On nema pojma kakav je osjećaj kad želiš iznijeti trudnoću do kraja više nego išta na svijetu, a ne možeš - napisala je na Instagramu. 

- Svako ko je prošao pobačaj zna kakva je to bol i navala emocija. Napustila sam apoteku u suzama, posramljena i ponižena od čovjeka koji ne zna ništa o mojim problemima, ali osjeća da je njegovo pravo odbiti mi dati lijek koji je prepisao moj ljekar.

Arizona je jedna od šest američkih saveznih država gdje je farmaceutima dozvoljeno odbiti dati ovakav lijek ako to nije u skladu s njihovom vjerom ili etičkim uvjerenjima.

- Bijesna sam zbog toga što ti se dogodilo. Nedavno sam i sama bila u sličnoj situaciji i mogu zamisliti koliko si se bespomoćno osjećala. To je za tebe bilo toliko emotivno razdoblje i sigurno se ne trebaš još objašnjavati farmaceutu - komentirala je jedna žena Arteaginu objavu.

U objavi je Arteaga napisala kako je osjećala da uopće nema kontrolu nad događajima koji su pratili njenu trudnoću: 

- Shvatam da svi imamo svoja uvjerenja, ali farmaceut je pogriješio jer nije htio razumjeti situaciju, to nije nešto što sam željela ili napravila namjerno.

Iz lanca ljekarni Arteagi su se izvinili i rekli kako istražuju slučaj. Dijeljenjem vlastitog iskustva, Arteaga je željela upozoriti na ovakve situacije i poručiti kako ljudima nedostaje empatije kada je u pitanju reproduktivno zdravlje žena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.