KRAGUJEVAC

Šokantan trend mladenaca: Fotografiraju se na grobnici učenika i profesora koje su strijeljali nacisti

Srpskainfo.com / Blic.rs

27.6.2018

Dan kada se se ljubav kruniše brakom, jedan je od onih koji se pamte do kraja života. Dvoje se obećavaju jedno drugom, i tada bukvalno, postaju jedno biće, jedno tijelo, i ostaju najbolji prijatelji i partneri i u dobru i zlu. Ali, sve to ushićenje dana vjenčanja nekada može da uzme maha toliko da mladenci u zanosu pogube pamet i bukvalno ne znaju šta rade.

U Kragujevcu je, tako, postala redovna pojava da se parovi, u vjenčanici i u odjelu, fotografiraju na groblju. I to ne na bilo kojem, već u Šumaricama, kraj spomenika “Peto tri”.

To rade zbog ljepote krajolika i simbola grada, ali nesvjesni da bukvalno stoje na masovnoj grobnici u koju su sahranjena tijela profesora i đaka koje su nacisti pogubili 21. oktobra 1941. godine.

Direktorica Spomen parka “21. Oktobar” Marijana Stanković kaže za “Blic” da se cijeli memorijalni kompleks prostire na površini od 352 hektara, i da se na stratištu nalazi 30 masovnih grobnica.

– Naša je dužnost da održavamo spomen park, i da čuvamo sa najvećim pijetetom sjećanje na nedužne građane Kragujevca koji su pogubljeni. Stradalo je u jednom danu 2.796 ljudi, u znak odmazde okupatora zbog pogibije njemačkih vojnika u okršaju sa pokretom otpora, i partizanima i četnicima. Streljalo se 100 za jednoga, a ljudi su sakupljani po kućama, ulicama, sa radnih mjesta, pa i đaci iz škola. Zato je na prostoru o kome mi vodimo računa zabranjeno puštanje muzike, proslavljanja… Ali, prostor je otvoren za sve, i fotografiranje nije zabranjeno. Zato je lični izbor svakoga gdje će i kako da se slika. Bitno je da ne narušava javni red i mir, i da ne skrnavi spomenike i humke – kaže Marijana Stanković.

Jedan od fotografa koji se bavi slikanjem mladenaca, kaže da “svako od njih ima prijedlog najljepših mjesta u gradu gdje može da se ovjekovječi jedan od najljepših dana u njihovim životima”, ali da se, prema njihovim željama, prave i korekcije.

– Mi znamo da je fotografisanje u Spomen parku, posebno kraj obilježja “Peto tri”, neprimjereno, ali ako mušterije imaju takvu želju, mi moramo da im izađemo u susret. Nije zabranjeno, a i mi radimo za novac. Tako se i prave slike na tom mjestu, kaže Milorad P, jedan od najpoznatijih svadbarskih fotografa.

Da se radi o ozbiljnom biznisu, i sumama zbog kojih “cilj opravdava sredstva” i krši moralne norme, jasno je kada se zna da se fotografiranje svadbe i mladenaca uz prave scenske efekte, profesionalnu rasvjetu, šminku i scenografiju, naplaćuje od 200 do 500 eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.