LIFESTYLE

U nedostatku keša, kriminalci kradu sove, jegulje...

S. N.

28.6.2018

U Velikoj Britaniji registriran je nagli skok broja slučajeva krađa sova! Ova ptica u dijelovima tog otoka uzgaja se za rekreativni lov, ali se sada našla na meti lopova. 

BBC izvještava da je britanska policija bila zbunjena kada su dobili prve prijave da su vlasnici izgubili sove. Onda su počeli pristizati i izvještaji da iz kafeza fale jastrebovi, orlovi... Zabilježen je i porast broja krađa jegulja iz akvarija ili vodotoka gdje su uzgajane. Što je rjeđa vrsta ove ribe bila, to je češće bila na meti.

Onda su počele pristizati vijesti iz Skandinavije o sve češćim neobičnim krađama. 

Stvari su postale jasne - ljudi sve manje koriste keš, pa lopovi pronalaze nove načine da se domognu novca. 

Registrirani su slučajevi u Velikoj Britaniji gdje je od vlasnika traženo da im plate ako žele nazad svoju sovu ili jastreba. Policija se našla u čudu kako da se postavi u slučaju kada je ptica talac. 

Zabilježeno je da je keša sve manje u opticaju. Očekuje se da ove godine bude najmanje 726 milijardi transakcija bez vađenja para iz novčanika. 

U Velikoj Britaniji je za više od 15 posto skočio broj ove vrste plaćanja. U Kini je samo za prvi kvartal prošle godine broj elektronskih transakcija skočio za 25 posto... A u Švedskoj je kešom plaćeno jedva nešto više od 2 posto svih transakcija. Čak su i banke u toj zemlji odahnule jer je registrirano tek 11 pokušaja pljački, dok ih je nekoliko godina ranije bilo više od stotinu.

Ali su se lopovi i u toj zemlji okomili na sove i orhideje. Zapisano je da je 2016. godine zabilježen rekordan broj od 156 neobičnih krađa gdje su žrtve bile rijetke ptice i vrste cvijeća. 

Policija i bijesni vlasnici dali su se u potragu za lopovima. Pokrenute su velike operacije i oni su pohapšeni čak i u Kataru, Emiratima i Saudijskoj Arabiji, pa je statistika za ovu vrstu zločina u Švedskoj za ovaj dio godine u blagom padu. 

Crno tržište buja, prekidano sve češćim racijama i hapšenjima. To pticama baš i ne odgovara. Cijene rastu. Na legalnom tržištu sova je oko 100 funti (malo jače od 230 KM), ali na crnom tržištu se njena vrijednost umanjuje pet puta. Neke vrste jastrebova kreću se na tom marketu i do 75.000 funti! Neke vrste jegulja, iznimno popularna delicija u Kini, vrijede i više od milion eura za tonu na crnom tržištu.

Policija je usred novog tipa rata s organiziranim kriminalnim grupama i taj sukob samo dobiva na žestini. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.