ZANIMLJIVOSTI

Naučnici su korak bliže mogućnosti otkrivanja autizma iz krvnih pretraga

Ilustracija

Index.hr

1.7.2018

Ideja krvnih pretraga da bi se otkrio autizam kod djece nije nova, ali nauka je korak bliže ka njenoj realizaciji.

Nedavno razvijen test krvi za autizam mogao bi pomoći u ranijem dijagnosticiranju ove bolesti. To bi moglo značiti ranije intervencije, a samim time i povoljnije ishode za djecu koja boluju od autizma.

Ova nova eksperimentalna metoda mjeri metabolite iz uzorka krvi, a izvještaj o inovaciji objavljen je u časopisu „Bioengineering & Translational Medicine“.

- S tačnošću od 88 posto možemo predvidjeti imaju li djeca autizam - rekao je glavni autor istraživanja, prof. dr. Jurgen Han (Juergen Hahn).

Prve znakove autizma moguće je vidjeti između 18. i 24. mjeseca života, međutim, djeci se najčešće ne dijagnosticira do 4. godine. Naime, dijagnoza ovisi o kliničkim promatranjima, a djeca jasne znakove autizma ne pokazuju do starije dobi.

Hanova metoda traži metabolite u krvi koji su relevantni za dva povezana stanična putovanja.

- Sumnja se da su metioninski ciklus i put i transsulfuracije povezani s poremećajem autističnog spektra. Prethodno istraživanje razvilo je algoritam koji koristi koncentraciju komponenti u krvi da bi se vidjelo je li krv od uobičajeno razvijenog djeteta ili djeteta s autizmom - izjavio je Han za „Healthline“.

Hanov tim prikuplja sredstva za daljnja istraživanja koja bi mogla pomoći u što ranijem dijagnosticiranju autizma, a samim tim i boljem ishodu bolesti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.