ZANIMLJIVOSTI

Zašto su banane, jabuke i kruške omiljena hrana vašim bebama

Ilustracija

24.sata.hr

2.7.2018

Jeste li se ikada zapitali zašto sva djeca od malih nogu vole slatko? Naime, razlog tome nije činjenica da su slatkiši veoma ukusni, nego se razlog krije u njihovim okusnim pupoljcima.

Čulo okusa vaše bebe i njena prirodna znatiželja pomažu joj u istraživanju velikog svijeta u kojem se nalazi.

Prije nego što počne jesti krutu hranu, okusni pupoljci djeteta omogućuju mu da otkrije voli li ili ne voli različite teksture i okuse. Beba od samog početka osjeća okuse U 9. je mjesecu trudnoće normalno da se bebi počinju formirati usta i jezik, a tada se razvijaju i njeni okusni pupoljci. Kad je beba u trbuhu, ona je okružena plodnom vodom, koju prirodno udiše i guta jer joj to pomaže u razvoju pluća i probavnog sistema. Ono što mnogi ne znaju je da beba već tada može osjetiti različite okuse koji dolaze iz majčine prehrane.

Ovisno o tome što majka jede ili pije, plodna voda koju dijete proguta u maternici može imati ljut okus karija (što uzrokuje štucanje kod djeteta) ili sladak okus ako je riječ o voću. I ne samo da osjeća okuse već polako razvija i miris. Kad je riječ o preferiranju slatkih okusa, okusni pupoljci vašeg djeteta prirodno su predodređeni za to da preferiraju slatke okuse nad bilo kojim drugim.  


Nakon što je beba rođena, njeni okusni pupoljci jako su osjetljivi, može prepoznati slatke i kisele okuse, a tek u dobi od oko pet mjeseci, razvija reakciju na slanu hranu. Budući da su osjeti mirisa i okusa povezani, vaša beba pri rođenju također ima razvijen osjet mirisa. Tako može namirisati smjer prema kojem se treba okrenuti kad je u pitanju hrana te primjećuje razliku između majčinog mlijeka i mlijeka neke druge žene. Zbog svoje prirođene sklonosti prema slatkoj hrani te odbojnosti prema gorkom i kiselom okusu dijete će lakše i bolje prihvatiti prirodno slatke i neutralne namirnice. Banana, jabuka i kruška pri vrhu su svakog početka nadohrane baš zbog svoje prirodne slatkoće. Zato, ako ste se nekada pitali zašto neki proizvođači kao što je Lino u svojoj ponudi imaju voćne kašice poput jabuke i kruške, voća s rižom ili većini najdraže - kašice od banana, razlog se krije upravo u ovome. Voće u trudnoći pozitivno utječe na razvoj djeteta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.