ZANIMLJIVOSTI

Šest situacija u kojima treba izbjegavati piti vodu

Ilustracija

24.sata.hr

4.7.2018

Postoji određeno vrijeme kad treba izbjegavati pijenje vode jer tada može više štetiti nego učiniti dobra. Otkrivamo koje su to situacije.

1. Prije odlaska u krevet

Logično – ako neposredno prije spavanja popijete vodu, velika je vjerovatnost da ćete u toku noći osjetiti potrebu za mokrenjem. A to ipak znači prekinut san i manje energije sljedeći dan. Druga stvar vrijedna spomena jest činjenica da naši bubrezi sporije rade tokom noći kad smo neaktivni – za razliku od dana. To vodi do većeg zadržavanja vode što može uzrokovati primjetno naticanje lica i udova sljedeći dan.

2. Za vrijeme vježbanja

Prema jednom istraživanju ne preporučuje se hidratizirati se dok si uključena u intenzivni kardio trening. Usprkos činjenici da je tjelesna temperatura obično tada visoka i da te to vjerovatno tjera piti vodu da se tijelo ohladi, ipak je poželjno piti vodu nakon treninga. Ako ćete piti za vrijeme vježbanja, možete dobiti glavobolju, mučninu i vrtoglavicu – dok se tijelo još prilagođava temperaturi.

3. Ako vam je urin bezbojan

Bezbojni urin je indikator pretjerane hidratacije koja uopće nije poželjna – može uzrokovati niske razine natrija, što je opasno po zdravlje. To može - u najgorem scenariju - uzrokovati infarkt.


4. Kad je umjetno zaslađena

Neki ljudi su žedni i žele piti vodu, ali ne mogu je progutati ako u njoj nema nešto slatko. To nije baš najzdravija varijanta – pojačava apetiti i pridonosi debljanju.

5. Pijenje iz cijevi, poput vrtnog crijeva

Bez obzira koliko je čista cijev, u njoj će se uvijek naći elementi koji vodu čine štetnom za piće. Istraživanja su pokazala da vrtna crijeva sadrže otrovne tvari koje su loše za zdravlje.

6. Pijenje da se ublaži ljuta hrana

To je kontraproduktivno tome što želite postići. Naime, ljuti začini sadrže kapsaicin, nepolarnu molekulu koja se najbolje ispire nepolarnom tekućinom – npr. mlijekom ili jogurtom. Voda je sastavljena od polarnih molekula i umjesto da otopi kapsaicin, samo će ga proširiti po usnoj šupljini te pogoršati situaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.