Bečki zoološki vrt uzgojio najrjeđu divovsku zmiju

Piše: Avaz.ba

Bečkom zoološkom vrtu "Tiergarten Schönbrunn" pošlo je za rukom uzgojiti najrjeđu divovsku zmiju na svijetu. Prirodno stanište pitona Morelia carinata su zabačena područja regije Kimberli u zapadnoj Australiji. 

No, i tamo je do sada zabilježeno svega 12 jedinki ove vrste. Zbog toga se ova vrsta zmije smatra jednom od najrjeđih na svijetu. Nijedna druga zmija nema tako usko područje rasprostranjenosti.

Uzgoj ovog pitona do sada je uspio samo nekolicini privatnih uzgajivača iz Australije i Australskom parku reptila u sklopu projekta zaštite vrsta. Bečki "Tiergarten Schönbrunn" prvi je zoološki vrt izvan Australije kojem je uspjelo uzgojiti ovu vrlo rijetku vrstu zmije.

Piton Morelia carinata može narasti maksimalno dva metra dužine, ali do sada još nije pomno istraživana.

Prošle je godine naša ženka prvi puta položila jaja, no iz njih se, nažalost, nisu izlegli mladunci. U aprilu ove godine ponovo smo otkrili osam jaja koja smo isprva zagrijavali u inkubatoru na 31 stepeni, a kasnije na nižim temperaturama. 

Nakon 60 dana izleglo se svih osam mladunaca, a to nas jako veseli - rekao je uposlenik bečkog zoološkog vrta Anton Veisenbaher (Weissenbacher). 

NA VRH